Ο συναρπαστικός έλληνας βιρτουόζος που διαπρέπει στο εξωτερικό, έρχεται στο Μέγαρο την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. το βράδυ, για να αναμετρηθεί με τα αριστουργηματικά Χρόνια προσκυνήματος του Φραντς Λιστ, σε έναν σπάνιο πιανιστικό άθλο.

Σε μία και μόνο βραδιά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος θα ερμηνεύσει τις δύο από τις τρεις συλλογές (πρώτος χρόνος: Ελβετία, δεύτερος χρόνος: Ιταλία) του μεγάλου συνθέτη του Ρομαντισμού, μέσα από τις οποίες ο Λιστ υμνεί τη φύση και τις καλές τέχνες.

Χρόνια προσκυνήματος

«Έχοντας πρόσφατα ταξιδέψει σε τόσες νέες χώρες, μέσα από διαφορετικά μέρη και τοπία καθαγιασμένα από την ιστορία και την ποίηση, έχοντας αισθανθεί ότι τα φαινόμενα της φύσης και οι τόποι τους […] ανάδευσαν βαθιά συναισθήματα στην ψυχή μου, […] προσπάθησα να απεικονίσω μουσικά μερικές από τις ισχυρότερες αισθήσεις και ζωηρότερες εντυπώσεις μου», εξομολογείται ο Φραντς Λιστ για τις τρεις πιανιστικές συλλογές του. Ο τίτλος τους, Χρόνια προσκυνήματος, αναφέρεται στη νουβέλα του Γκαίτε Τα χρόνια μαθητείας του Βίλχελμ Μάιστερ.

Η πρώτη συλλογή (1848-1855) μιλά για την Ελβετία, την οποία ο Λιστ είχε επισκεφθεί στα 1835. Περιλαμβάνει εννιά κομμάτια, οι τίτλοι των οποίων παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, σε στίχους επιφανών ρομαντικών λογοτεχνών όπως ο Γκαίτε, ο Μπάιρον, ο Σενανκούρ. Η δεύτερη (1837-1949), που τιτλοφορείται «Ιταλία», αποτελείται από επτά κομμάτια με άμεσες αναφορές στην Αναγέννηση και ειδικότερα σε πίνακες του Ραφαήλ και του Μιχαήλ Άγγελου, σε ερωτικά σονέτα του Πετράρχη, σε στίχους του Ουγκώ εμπνευσμένους από τον Δάντη καθώς και στην Καντσονέτα του Σαλβατόρ Ρόζα, διάσημο τραγούδι του 17ου αιώνα.

Βασίλης Βαρβαρέσος

«Απολαμβάνω ιδιαίτερα την ισορροπία ανάμεσα στη δεξιοτεχνία και τη μουσικότητα…Ό,τι κι αν παίζει ο Βαρβαρέσος, πάντοτε,  είναι αληθινά πανέμορφο». Κυπριανός Κατσαρής, BBC Magazine

Ο πολυβραβευμένος πιανίστας έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ στην Τόνχαλλε της Ζυρίχης, στη Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, στην Αίθουσα Γκαβώ του Παρισιού και στην Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, ενώ έχει εμφανιστεί σε Κίνα, Ιαπωνία, Αίγυπτο, Κορέα και Ισραήλ. Έχει συμπράξει με διάσημες ορχήστρες και έχει εμφανιστεί σε όλες σχεδόν τις Πολιτείες των ΗΠΑ ως σολίστ, ενώ έχει παίξει στο Κάρνεγκι Χολ, το Κέννεντυ Σέντερ, το Έιβερυ Φίσερ Χολ και στον Λευκό Οίκο για τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους με τη NAVIS Classics και έναν με την Global Private Equity. Έχει γράψει ένα βιβλίο για τη μουσική του Ντεμπυσσύ και έχει συνθέσει μουσική για δύο ντοκιμαντέρ και μία ταινία μικρού μήκους καθώς και για ένα μιούζικαλ. Ακόμη, έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Σπούδασε με πλήρη υποτροφία στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, από όπου πήρε το πτυχίο, το μεταπτυχιακό του και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, ενώ στη συνέχεια απέκτησε Diplôme d’artiste interprète από το Ωδείο του Παρισιού.

Απέσπασε πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Young Concert Artists σε ηλικία 14 ετών, τρίτο βραβείο στον Διαγωνισμό Ενέσκου και δεύτερο στο Piano Masters του Μόντε Κάρλο. Το 2010 ανακηρύχθηκε «Καλύτερος  πρωτοεμφανιζόμενος έλληνας καλλιτέχνης» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών.

Η νέα του δισκογραφική δουλειά με βαλς Ραβέλ, Λιστ, Σκριάμπιν και Σούμαν κυκλοφορεί από την APARTE Records (Μάιος 2018).

Το πρόγραμμα

Franz Liszt (1811-1886)

Χρόνια προσκυνήματος (πρώτος και δεύτερος χρόνος)

ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: ΕΛΒΕΤΙΑ

  • Chapelle de Guillaume Tell / Το παρεκκλήσι του Γουλιέλμου Τέλλου
  • Au lac de Wallenstadt / Στη λίμνη Βάλλενστατ
  • Pastorale / Ποιμενικό
  • Au bord d’une source / Δίπλα σε μια πηγή
  • Orage / Καταιγίδα
  • Vallée d’Obermann / Η κοιλάδα του Όμπερμαν
  • Églogue / Εκλογή
  • Le mal du pays / Νοσταλγία
  • Les cloches de Genève / Οι καμπάνες της Γενεύης
  • Διάλειμμα

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: ΙΤΑΛΙΑ

  • Sposalizio / Γάμος
  • Il Penseroso / Ο στοχαστής
  • Canzonetta del Salvator Rosa / Καντσονέτα του Σαλβατόρ Ρόζα
  • Sonetti del Petrarca (47, 104, 123) / Σονέτα του Πετράρχη
  • Après une lecture du Dante (Fantasia quasi sonata) /
  • Μετά από μια ανάγνωση του Δάντη – Φαντασία σαν σονάτα

Tιμές εισιτηρίων

7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 10 ευρώ – 15 ευρώ

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες

210 72 82 333

megaron.gr

megaron.gr

 

megaron_athens

 

AthensConcertHall

 

MegaronAthens

 

+MegaronGr

 

megaronathens