Στην Κρήτη στα χρόνια της Κατοχής, σ’ ένα χωριό πίσω από τον Κόσμο, ζει με την οικογένειά του ο μεγαλοκτηματίας Μιχαήλ Φτενούδος. Οι τρεις γιοι του έφυγαν από το σπίτι, όπου απέμειναν οι τέσσερις κόρες του αυταρχικού πατέρα.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ενώ εκείνος αργοπεθαίνει, στο υπόγειο του σπιτιού βρίσκει καταφύγιο ένας Ιταλός αντιφασίστας στρατιώτης. Ανάμεσα στον Τονίνο και την Ερατώ, την παρορμητική κι ελεύθερη στο φρόνιμα μικρότερη κόρη, θα γεννηθεί παράφορος έρωτας.

Καρπός του θα είναι ένα παιδί που η καταπιεσμένη μάνα της θα παρουσιάσει ως δικό της παιδί. Όταν πεθαίνει ο Μιχαήλ η μεγαλύτερη κόρη, η Ασπασία, γίνεται δεσποτική και τυραννική με τις αδελφές της. Το μίσος της για την όμορφη Ερατώ, σπρώχνει τη νέα στο μοναστήρι. Εκεί ο δικηγόρος της μονής αποφασίζει να την παντρευτεί. Όταν μαθαίνει για τον εφηβικό της έρωτα την κακοποιεί. Εκείνη επιστρέφει στο χωριό της, αποφασισμένη να εκδικηθεί  την Ασπασία που αργοπεθαίνει.

Το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου είναι η σκληρή απεικόνιση της Ελληνικής επαρχίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 έως στις αρχές του 1980. Η φασιστική πατριαρχία, ο δεσποτισμός, ο φόβος στο πρόσωπο του αφέντη πατέρα και οι στενές απαρχαιωμένες αντιλήψεις, μετατρέπουν τη ζωή  των γυναικών σε φυλακή και βασανιστήριο.

Όπως έγραψε η συγγραφέας «η τιμή λειτουργεί σαν φονικό όπλο και σαν ελαφρυντικό για τον φονιά». Κάτι που συμβαίνει ανάμεσα στους ήρωες της παράστασης, που τους ερμηνεύουν εφτά γυναίκες. Όταν χρειαστεί υποκρίνονται τούς  άντρες του, που αποδεικνύονται δειλοί, απάνθρωποι με μεσαιωνικές σαδιστικές διαθέσεις και αντιλήψεις. Κάτι βέβαια που επηρεάζει και μεταφέρεται εκ των έσω και στην μεγαλύτερη κόρη την Ασπασία, που παίρνει τα ηνία του σπιτιού στα χέρια της.

Ο Ένκε Φεζολλάρι, που διασκεύασε το έργο, μας έδωσε σκηνοθετικά μια παράσταση που έχει πολλά κοινά με το «Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα». Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης εδώ δεν απέφυγε  κάποιο πλάτιασμα, παρασυρμένος προφανώς από την ορμή  της απόδρασης και της ελευθερίας.

Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα ,Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά και Μαρία Αποστολακέα μας έδωσαν μορφές στωικές και ρωμαλέες. Γυναίκες που καταδικάστηκαν στην εξορία από κάθε χαρά της ζωής. Ζώντας μια Κατοχή μέσα από πολλές άλλες. Επιλογή, ελευθερία, επιθυμία, έρωτας και ευχαρίστηση, βούληση είναι πράγματα απαγορευμένα δια ροπάλου.

Η έλλειψη στοργής, η αντιζηλία, το μίσος που γεννά η καταπιεσμένη ύπαρξη, η απόρριψη και η καταδίκη ενός προβληματικού ανθρώπου στο πυρ το εξώτερο, η χυδαιότητα, η βαναυσότητα, η τυφλή υποταγή στην αντρική εξουσία δημιουργούν την επίγεια κόλαση. Κάτι που αποδίδεται  ερμηνευτικά από τις καλές ερμηνείες των ηθοποιών. Ιδιαίτερη αναφορά στην Α. Υψηλάντη, Α. Τσιλλύρα, Κ. Μισιχρόνη, Μ. Αποστολακέα που υποδύθηκαν  τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Τα αυστηρά κοστούμια σε μαύρο, ο χαμηλός φωτισμός, η συνταρακτική μουσική  και το σκοτεινό πένθιμο σκηνικό επέτειναν την βαριά ατμόσφαιρα της παράστασης. Ένα σκηνικό με ζωντανούς νεκρούς και ξεθωριασμένες φωτογραφίες ανθρώπων που δεν υπάρχουν στη ζωή, οστεοφυλάκεια και καντηλάκια τόνισαν βασανιστικά τον πόνο του θανάτου.

Περιορίζοντας να αναφανεί  η σπίθα της ελπίδας και αυτή η τόλμη, η έξοδος στην ελευθερία και  στην πολυπόθητη ζωή. Εκεί που το προσωπικό ήθος, η ελευθερία της συνείδησης, η αγνότητα της ύπαρξης  γεννούν ζεστά κι’ ανθρώπινα συναισθήματα αγάπης, στους ταπεινωμένους και  κατατρεγμένους από την αναλγησία  συνανθρώπους μας. Καταδικασμένοι στην τραγικότητα επειδή «η αγάπη άργησε μια μέρα» ή ένα λεπτό.

Η παράσταση θα σας συγκινήσει.

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώτα Κοτσέτα
Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη
Φωτογραφίες: Πάνος Μαζαράκης

Παίζουν:

Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα.

Θέατρο Αργώ
(Ελευσινίων 15, Αθήνα, 10437 Τηλ.: 210-5201684, e-mail: [email protected])
Έναρξη παραστάσεων 31 Οκτωβρίου Τετάρτη 19.00 Πέμτη-Σάββατο 21.00 Κυριακή 19.
Διάρκεια Παράστασης: 100’

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη,Παρασκευή και Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00

Τιμές εισιτηρίων 17, 15, 12 ευρώ