Τι κι αν ο χειμώνας ακόμα καλά κρατεί, το πανέμορφο δάσος του Πάρνωνα και η ηρεμία της φύσης μάς δίνουν έμπνευση να απολαύσουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Όσο η φύση ξεκουράζεται, εμείς γεμίζουμε τον τελευταίο μήνα του χειμώνα με δραστηριότητες που θα σας συντροφεύσουν στην επόμενη εξόρμησή σας στο βουνό.

Ο Φεβρουάριος συνδυάζει μουσική, ταινίες για παιδιά κι εφήβους, εικαστικά εργαστήρια, δραστηριότητες STEAM, περιβαλλοντικά προγράμματα και πολύ ελεύθερο παιχνίδι που υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς από τη Vamvakou Revival, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εικαστικά & περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά & οικογένειες

Στη Βαμβακού, η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και πολιτισμικής κουλτούρας είναι διαρκής στόχος. Η επαφή των επισκεπτών με τη φύση, αλλά και ο συνδυασμός με τον πολιτισμό στην ύπαιθρο είναι βασικός σκοπός. Ο Φεβρουάριος, λοιπόν, ξεκινά με τους μικρούς μαέστρους εν δράσει (03/02), παίζοντας μουσική και μπαίνοντας σε κόσμους μαγικούς μέσα από μελωδίες και ήχους, ζωγραφίζοντας σε καμβά με νερομπογιές και ακρυλικά χρώματα, ώστε να εξοικειωθούν με την τεχνική του ντεκουπάζ (04/02).

Θα δημιουργήσουν μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την ποικιλομορφία της φύσης και θα τις αποτυπώσουν, ζωγραφίζοντας το δικό τους βιβλίο της φύσης (17/02), ενώ τα παιδιά θα μάθουν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες για τις ιδιότητες των βοτάνων και των αρωματικών φυτών και το σπιτικό φαρμακείο (18/02). Με αφορμή το παραμύθι «Συλλέκτης λέξεων» του συγγραφέα Peter Reynolds, οι μικροί επισκέπτες θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και θα ανακαλύψουν τη δύναμη που κρύβουν οι λέξεις και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν, όταν τις μοιραζόμαστε με τον κόσμο (24/02). Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει το ελεύθερο παιχνίδι και το messy play, όπου σε ένα σχολείο…αλλιώς και οι μεγάλοι θα γίνουν και πάλι παιδιά (25/02).

Σάββατα μουσικά αλλά και… κινηματογραφικά

Cine Vamvakou, για να θυμούνται οι «πααλιοί» και να μαθαίνουν οι «νεότεροι» ότι ο κινηματογράφος δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το χωριό, μιας και η πρώτη κινηματογραφική μηχανή έφτασε εδώ πριν 94 χρόνια, προσφέροντας στους κατοίκους να έρθουν σε επαφή με την 7η Τέχνη. Τα Σάββατα του Φεβρουαρίου (03,10, 17, 24/02), η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται σε συνεργασία με το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, με ταινίες για παιδιά και εφήβους που μιλούν για σύγχρονα κοινωνικά θέματα και ανησυχίες των νέων. Και αυτόν τον μήνα, η βραδινή διασκέδαση συναντά την γαστρονομική απόλαυση σε δύο μουσικές βραδιές στο Βουρέικο (10 & 17/02) με το αγαπημένο μουσικό σχήμα «Γραμμές».

To STEAM πήρε τα βουνά, στο… V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF)
Ρομποτική ή STEAM challenge; Ό,τι κι αν επιλέξετε θα το βρείτε το δεύτερο Σαββατοκύριακο του μήνα (10 & 11/02) στη Βαμβακού! Σε ένα εργαστήριο ρομποτικής για παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, οι συμμετέχοντες μέσα από δραστηριότητες παιχνιδιού, απλές και πιο σύνθετες προκλήσεις θα ανακαλύψουν τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Μηχανική, την Τέχνη και τον Προγραμματισμό. Μία τεχνολογική σκυταλοδρομία στήνεται στο σχολείο της Βαμβακούς, όπου κάθε ομάδα θα κληθεί να φτιάξει κατασκευές και να ολοκληρώσει δοκιμασίες σε ένα μοναδικό και διασκεδαστικό STEAM challenge για παιδιά.

Η εικονική πραγματικότητα και το gaming, φυσικά, δεν λείπουν ποτέ από τα Σαββατοκύριακά στο σχολείο της Βαμβακούς.

Βόλτες στη φύση, πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, παραδοσιακές γεύσεις και αυθεντική ελληνική φιλοξενία συμπληρώνουν την επίσκεψή σας στη Βαμβακού και σας προσφέρουν μια μοναδική Βαμβακίτικη εμπειρία στο βουνό! Εξάλλου, η Βαμβακού είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς, την παρέα και την οικογένειά σας!

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του μήνα στον παρακάτω σύνδεσμο: vamvakourevival.org