Ναι, το 2011 ένα ακόμα εθνικό ρεκόρ καταρρίφθηκε στη Γαλλία, αλλά δεν είχε να κάνει με τον αθλητισμό. Απλά πέρσι ήταν η χρονιά που κόπηκαν οι περισσότερες κλήσεις και μοιράστηκαν οι περισσότεροι βαθμοί ποινής (πόιντ-σύστεμ) στους γάλλους οδηγούς.

Όμως παρά τις περισσότερες βεβαιωμένες παραβάσεις, σημειώθηκε το περίεργο φαινόμενο, την ίδια χρονιά να αφαιρούνται λιγότερα διπλώματα οδήγησης από ό,τι το 2010. Πώς εξηγείται αυτό; Θα δούμε παρακάτω…

Ορίστε κάποια στοιχεία: Στους γάλλους οδηγούς μοιράστηκαν δώδεκα εκατομμύρια και κάτι χιλιάδες (12.096.911 για την ακρίβεια) πόντοι ποινής, αύξηση 19,3% σε σχέση με το 2010. Οι πόντοι αυτοί καθορίστηκαν από 7.252.738 κλήσεις, από τις οποίες το 78% αφορούσε παραβάσεις ορίου ταχύτητας και μόλις το 2,43% οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, κι όμως η ταχύτητα δεν σκοτώνει, ό,τι κι αν λένε οι κυβερνήσεις, το αλκοόλ είναι που σκοτώνει.

Στη διάρκεια του 2011, από τους 3.936 νεκρούς τροχαίων, οι 1.150 σκοτώθηκαν λόγω αλκοόλ. Δηλαδή 1 στους 3 νεκρούς οφείλεται στη χρήση αλκοόλ. Ένα στα πέντε (1/5) θανατηφόρα τροχαία, σχετίζεται με υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ή υπερβολική ταχύτητα.

Τεράστια αύξηση (128%) σημείωσαν οι κλήσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, λόγω της εγκατάστασης ειδικών ραντάρ στις διασταυρώσεις και δίπλα στους σηματοδότες.

Οι κλήσεις για παραβάσεις ταχύτητας ήταν δεκαπλάσιες από ό,τι το 2002, φτάνοντας πέρσι τα 5.600.000.

Την ίδια χρονιά αφαιρέθηκαν κατά 0,7% λιγότερα διπλώματα. Έτσι, παρόλο που μοιράστηκαν περισσότεροι βαθμοί ποινής, οι οδηγοί διατήρησαν το δικαίωμα να οδηγούν και… να εισπράττουν κλήσεις. Γιατί βέβαια χωρίς δίπλωμα δεν οδηγείς, και το κράτος δεν μπορεί να σου κόψει κλήση!

Έξυπνο; Όχι και τόσο, αλλά αυτή ακριβώς δείχνει να είναι η πολιτική πίσω από την αυξημένα συστήματα αστυνόμευσης στη Γαλλία: όχι η βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους, αλλά η είσπραξη μεγαλύτερων ποσών.