Ο έλεγχος της στάθμης του λιπαντικού αποτελεί μια αναγκαία ενέργεια που όλοι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, για να εξασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία και μακροζωία του κινητήρα του αυτοκινήτου.

• Ο κινητήρας του αυτοκινήτου καταπονείται από πολλές συνθήκες κίνησης και είναι επιβεβλημένος ο τακτικός έλεγχος -και η συχνότερη αλλαγή- όταν: το αυτοκίνητο κινείται συνέχεια μέσα στην πόλη, ρυμουλκεί φορτία, κινείται σε μεγάλες διαδρομές στα βουνά καθώς και σε συχνές και μακρινές αποστάσεις σε αυτοκινητόδρομους με μεγάλες ταχύτητες.

• Τα λάδια πρέπει πάντοτε να αλλάζονται ή εν ανάγκη να συμπληρώνονται στα χρονικά διαστήματα που προτείνονται από το βιβλίο συντήρησης. Η διάρκεια ζωής των λαδιών βρίσκεται κάπου μεταξύ των 5.000 και 15.000 χιλιομέτρων (ή ακόμα περισσότερο) ή μεταξύ έξι μηνών και ενός χρόνου, ανάλογα με το ποιο από τα δύο θα συμβεί πρώτο.

• Κατά τον έλεγχο της στάθμης αν χρειαστεί να συμπληρώσετε ποσότητα λαδιού φροντίστε να έχετε προμηθευθεί το συνιστώμενο από τον κατασκευαστή τύπο λιπαντικού.

• Για τον έλεγχο της στάθμης θα χρειαστείτε ένα καθαρό πανί και μια συσκευασία με το ενδεδειγμένο λάδι και ένα χωνί σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσετε λάδι.

• Πριν ξεκινήσετε, σταθμεύστε το αυτοκίνητο σε σημείο με όσο το δυνατόν μικρότερη κλίση.

• Φροντίστε ο κινητήρας να μην είναι ζεστός. Προβείτε στον έλεγχο τουλάχιστον πέντε λεπτά αφότου τον σβήσατε.

Οι τιμές των λιπαντικών
Ενδεικτική της διαφοράς των λιπαντικών ανάλογα με το είδος τους είναι και η διαφορά τους στην τιμή. Έτσι η τιμή των απλών λιπαντικών (συνήθως ορυκτέλαια) που καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες των σύγχρονων κινητήρων κυμαίνεται μεταξύ 2,80 και 3,20 ευρώ το λίτρο. Τα ημισυνθετικά, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις, κυμαίνονται μεταξύ 6 και 8 ευρώ το λίτρο ενώ οι τιμές των συνθετικών που έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κυμαίνονται μεταξύ 6 και 11 ευρώ. Τα συνθετικά αν και έχουν σχεδόν τριπλάσια τιμή από τα απλά προσφέρουν σαφώς καλύτερη προστασία και απόδοση.

Πηγή:autotriti,gr