Τη δημιουργία κοινής επιχείρησης από την Ford, την BMW και την Honda ενέκρινε η Κομισιόν με σκοπό την παροχή υπηρεσιών δικτύου σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και διαχειριστές συστημάτων.

Όπως είχε ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι, πρόθεση των τριών κολοσσών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να αξιοποιήσουν την πολυετή διακλαδική έρευνα γύρω από την Ανοιχτή Πλατφόρμα Ενσωμάτωσης Οχημάτων-Δικτύου (OVGIP) για να δημιουργήσουν μια ενιαία, οικονομικά αποδοτική πλατφόρμα για να «ξεκλειδώσουν το πλήρες δυναμικό της τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) μέσω διαχειρίσιμων ενεργειακών υπηρεσιών».

Η ονομασία της κοινής εταιρείας, θα είναι ChargeScape και πρόκειται να τις βοηθήσει να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες μέσω των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων τους στο άμεσο μέλλον. Όπως εξηγούν, η ChargeScape, θα βοηθήσει στην απλοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε οι εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίες να μην χρειάζεται να διαπραγματεύονται πληθώρα συμφωνιών με παρόχους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Αντ’ αυτού, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια από μια ποικιλία EVs, μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας που θα δημιουργήσει η ChargeScape.

«Το ChargeScape θα ξεκλειδώσει μία εντελώς νέα αξία που μπορούν να προσφέρουν τα ηλεκτρικά οχήματα στο δίκτυο, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στους πελάτες ηλεκτρικών οχημάτων να κερδίσουν οικονομικά οφέλη μέσω μιας ποικιλίας υπηρεσιών διαχειριζόμενης φόρτισης και κοινής χρήσης ενέργειας που δεν ήταν ποτέ πριν εφικτές με τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα οχήματα», επισήμαναν οι εταιρείες.

Η συναλλαγή αφορά κυρίως την παροχή υπηρεσιών δικτύου σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και διαχειριστές συστημάτων στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες θα κατέχουν ίσο μερίδιο στη νέα εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το εν λόγω εγχείρημα δεν αναμένεται να «εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, δεδομένου του περιορισμένου αντίκτυπου στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».

Στην επίσημη απόφασή της η Κομισιόν αναφέρει τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, τη δημιουργία κοινής επιχείρησης της Ford Motor Company («Ford») από τις ΗΠΑ, Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft («BMW») από τη Γερμανία και της Honda Motor Co., Ltd. («Honda») από την Ιαπωνία.

Η συναλλαγή αφορά κυρίως την παροχή υπηρεσιών δικτύου σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και διαχειριστές συστημάτων στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοινοποιηθείσα πράξη δεν θα δημιουργούσε προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένων των περιορισμένων επιπτώσεών της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η κοινοποιηθείσα πράξη εξετάστηκε στο πλαίσιο της απλουστευμένης διαδικασίας ελέγχου των συγκεντρώσεων.