Ένα φρικιαστικό βίντεο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει τις τελευταίες στιγμές πέντε νεαρών ανδρών που απήχθησαν στο Μεξικό και γυρνάει πίσω στις πιο σκοτεινές μέρες της βαρβαρότητας των καρτέλ ναρκωτικών τη δεκαετία του 2000.

Οι εισαγγελείς στη δυτική πολιτεία Χαλίσκο λένε ότι ερευνούν το βίντεο και συγγενείς της ομάδας νεαρών φίλων που αγνοούνται είπαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι τα ρούχα τους έμοιαζαν με αυτά που φορούσαν οι άνδρες στο βίντεο.

Το πιο τρομακτικό δεν είναι μόνο το ζευγάρι των δεμένων, αδρανών σωμάτων που φαίνονται. Το πιο ανατριχιαστικό είναι όταν νεαρός που εθεάθη να χτυπά και να αποκεφαλίζει ένα άλλο θύμα φαίνεται να είναι ο ίδιος, το τέταρτο μέλος της ομάδας φίλων που απήχθησαν.

Το πέμπτο μέλος της ομάδας που απήχθη – νεαροί φίλοι που είχαν ταξιδέψει για να παρακολουθήσουν ένα φεστιβάλ στην πόλη Λάγκος ντε Μορένο στην πολιτεία Χαλίσκο – μπορεί να είναι το σώμα που βρέθηκε μέσα σε ένα καμένο αυτοκίνητο στην περιοχή. Οι νεαροί εξαφανίστηκαν την Παρασκευή σε μια περιοχή γνωστή για τη βία των καρτέλ και οι αρχές έχουν ξεκινήσει μαζικές έρευνες για τον εντοπισμό τους. Ο Λουίς Μέντεζ Ρουίζ, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Χαλίσκο, δήλωσε την Τρίτη ότι οι άνδρες που φαίνονται στο βίντεο «μπορεί να είναι οι πέντε άνδρες που αναζητούνται».

Πρόκειται «προφανώς» για υπόθεση που «συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα», έκρινε ο Ενρίκε Αλφάρο, ο κυβερνήτης της Χαλίσκο, μέσω X (του πρώην Twitter). «Είμαστε αντιμέτωποι με επιθέσεις παράλογες, βίαιες, στρεφόμενες κατά της σταθερότητας της Χαλίσκο, που απαιτούν αντίδραση του μεξικανικού κράτους», πρόσθεσε.

Στο Μεξικό έχουν καταγραφτεί πάνω από 400.000 δολοφονίες μετά το 2006, ενώ πάνω από 110.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί από τα χρόνια του 1960. Τα περισσότερα από τα εγκλήματα αυτά οι αρχές τα αποδίδουν σε πολέμους μεταξύ συμμοριών ή σε αντίποινα των καρτέλ για ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας. Η βία απογειώθηκε το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον «πόλεμο» κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

Το 2010, ένα μεξικανικό καρτέλ απήγαγε άνδρες από επιβατικά λεωφορεία και τους ανάγκασε να πολεμήσουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου με βαριοπούλες, μεταδίδει το ABC. Αυτή η τραγωδία ήρθε στο φως το 2011, όταν οι αρχές ανακάλυψαν 48 μυστικούς τάφους που περιείχαν πτώματα 193 ανθρώπων στη βόρεια συνοριακή πολιτεία Tamaulipas.

Οι περισσότεροι είχαν συνθλίψει το κρανίο τους με βαριοπούλες και πολλοί ήταν μετανάστες από την Κεντρική Αμερική. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα θύματα είχαν βρισκόταν στα λεωφορεία που περνούσαν από το παλιό καρτέλ ναρκωτικών Zetas και αναγκάστηκαν να πολεμήσουν μεταξύ τους με σφυριά ή να σκοτωθούν, εάν αρνούνταν να εργαστούν για το καρτέλ.