Η αστυνομία της Γεωργίας έκανε χρήση δακρυγόνων καθώς οι οδομαχίες στους δρόμους της Τιφλίδας δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα, σε μια απόπειρα να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον «φιλορωσικό νόμο» περί «ξένων πρακτόρων».

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής, ενώ άλλοι έστησαν οδοφράγματα.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media ή μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, διαδηλωτές φαίνεται να κολλούν στις ασπίδες των αστυνομικών αυτοκόλλητα με τις σημαίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ενώ πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας παραλληλισμούς με το κίνημα Μαϊντάν στην Ουκρανία.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν για δεύτερη συνεχή ημέρα στις ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου αυτού, που σύμφωνα με τους επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.

Ο νόμος θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Στήριξη Ζελένσκι στους διαδηλωτές

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμεί «μια επιτυχία της δημοκρατίας» για τους διαδηλωτές στη Γεωργία.

«Δεν υπάρχει Ουκρανός που να μην εύχεται επιτυχία στη φίλη μας Γεωργία. Μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία», τόνισε ο Ζελένσκι. «Όλα τα ελεύθερα έθνη στην Ευρώπη αξίζουν» να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε, καθώς το Κίεβο και η Τιφλίδα φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

I want to thank everyone who has been holding Ukrainian flags in the squares and streets of Georgia these days. I want to express gratitude for our national anthem that was played in Tbilisi. This is respect for Ukraine and I want to express my sincere respect for Georgia.There is no Ukrainian who would not wish success to our friendly Georgia. Democratic success. European success.We want to be in the European Union and we will be there. We want Georgia to be in the European Union, and I am sure it will be there. We want Moldova to be in the European Union, and I am sure it will be there. All free nations of Europe deserve this.Glory to all those who are now fighting for Ukraine! Glory to all those who are fighting for their brothers-in-arms!Glory to Ukraine!

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, March 8, 2023

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν τις γεωργιανές αρχές να «σεβαστούν τις ειρηνικές διαδηλώσεις», λέγοντας ότι είναι «σε αλληλεγγύη με τον γεωργιανό λαό» που διαμαρτύρεται.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Γεωργίας να σεβαστεί την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, επαναλαμβάνοντας την «ανησυχία» της Ουάσινγκτον για αυτό τον νόμο.