Ένας πάστορας εναντίον ενός πρώην σταρ του αμερικανικού φούτμπολ: οι κάτοικοι της Τζόρτζιας στις ΗΠΑ καλούνται σήμερα να ψηφίσουν τον εκπρόσωπό τους στη Γερουσία, σε μια ψηφοφορία που ενδέχεται να επηρεάσει την υπόλοιπη θητεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος γερουσιαστής, ο Δημοκρατικός Ράφαελ Ουόρνοκ, βρίσκεται απέναντι σε έναν προστατευόμενο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον πρώην αθλητή Χέρσελ Ουόκερ. Πρόκειται για την τελευταία πράξη των ενδιάμεσων εκλογών, καθώς στη Τζόρτζια διεξάγεται επαναληπτικός γύρος επειδή κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν συγκέντρωσε περισσότερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο στις 8 Νοεμβρίου.

Η μάχη είναι στήθος με στήθος, όπως δείχνουν οι λίγες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην γίνουν γνωστά προτού περάσουν αρκετές ημέρες.

Αυτές οι εκλογές είναι «πραγματικά σημαντικές», σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους της Τζόρτζια να πάνε να ψηφίσουν.

Οι κάλπες στην πολιτεία ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).

Από αυτή την έδρα δεν εξαρτάται η ισορροπία στο αμερικανικό Κογκρέσο καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη διατηρήσει την πλειοψηφία τους στη Γερουσία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όμως η ψηφοφορία σε αυτή τη νότια πολιτεία, όπου μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι Αφροαμερικανοί, έχει σημασία για το υπόλοιπο της θητείας του Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

400 εκατ. δολάρια

Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν την εκλογική αυτή αναμέτρηση ως ευκαιρία να ενισχύσουν την ικανότητά τους να εμποδίζουν τις πολιτικές του Δημοκρατικού προέδρου. 700 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να περιορίσουν τη δυναμική των Δημοκρατικών οι οποίοι τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο στις ενδιάμεσες εκλογές.

Για τους Δημοκρατικούς μια νίκη στη Τζόρτζια θα σημαίνει ενίσχυση της πλειοψηφίας τους στη Γερουσία, κάτι που θα τους επιτρέψει να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επίσης θα περιορίσει σημαντικά την επιρροή ενός μετριοπαθούς Δημοκρατικού γερουσιαστή, εξαιτίας του οποίου δεν έχουν περάσει πολλά νομοσχέδια που προωθούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει τη συνδρομή μεγάλων ονομάτων του κόμματος: ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναμφισβήτητα μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες των Δημοκρατικών, βρισκόταν στην Ατλάντα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ένδειξη της σημασίας αυτής της εκλογικής μάχης: σχεδόν 400 εκατ. δολάρια έχουν δαπανηθεί στην προεκλογική εκστρατεία, κάνοντάς την την πιο δαπανηρή των ενδιάμεσων εκλογών.

Περίπου 1,9 εκατ. άνθρωποι, σε σύνολο 7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έχουν ήδη ψηφίσει.

Ιστορικά προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, η Τζόρτζια είχε κάνει την έκπληξη στις προεδρικές εκλογές του 2020.