Το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva βρίσκεται πλέον στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας. Δεν είναι σαφές εάν βυθίστηκε εξαιτίας των ουκρανικών πυραύλων, της ρωσικής ανικανότητας, κακής τύχης ή ενός συνδυασμού των παραπάνω τριών παραγόντων, σημειώνει το CNN. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυτική απώλεια εν καιρώ πολέμου τα τελευταία 40 χρόνια, η οποία εγείρει προβληματισμούς όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και για όσους προχωρούν σε στρατιωτικό σχεδιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι προκάλεσε τη βύθιση του Moskva

Το πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι μια φωτιά αγνώστου προέλευσης πυροδότησε τα αποθηκευμένα πυρομαχικά του πλοίου και οι επακόλουθες εκρήξεις προκάλεσαν εκτεταμένες δομικές ζημιές. Για τη βύθισή του αναφέρει ότι συνέβη κατά τη ρυμούλκηση σε ένα κοντινό λιμάνι εν μέσω θαλασσοταραχής.

Η Ουκρανία λέει ότι χτύπησε το Moskva με πυραύλους κρουζ που προκάλεσαν την φωτιά η οποία έφτασε στα πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να γίνει η έκρηξη.

Οι ΗΠΑ και δυτικοί αξιωματούχοι στον τομέα της Άμυνας δείχνουν να υιοθετούν την ουκρανική εκδοχή. Οι ΗΠΑ πιστεύουν με «μέτριο επίπεδο σιγουριάς» ότι η εκδοχή του Κιέβου για τα γεγονότα είναι ακριβής, είπε στο CNN μία πηγή με γνώση του ζητήματος.

Το Moskva ήταν εξοπλισμένο με διάφορα είδη αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων καθώς και με εκτοξευτές ρουκετών και άλλα οπλικά και αμυντικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι οπωσδήποτε είχε στις αποθήκες του μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που χάθηκε ένα πλοίο αυτού του μεγέθους στη διάρκεια πολέμου;

Το αργεντίνικο καταδρομικό General Belgrano βυθίστηκε από το υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας «Conqueror» στον Πόλεμο των Φώκλαντς, και πιο συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου του 1982.

Το General Belgrano και το Moskva είχαν αντίστοιχο μέγεθος: Περίπου 182 μέτρα μήκος και εκτόπισμα 12.000 τόνων. Ωστόσο των πλήρωμα των 1.100 ατόμων πάνω στο General Belgrano ήταν υπερδιπλάσιο του πληρώματος του Moskva, που δεν ξεπερνούσε τα 500 άτομα.

Η Ρωσία δεν αποκάλυψε αν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της φωτιάς και της βύθισης. Όταν βυθίστηκε το General Belgrano, 323 μέλη του πληρώματός του έχασαν τη ζωή τους.

Τι σημαίνει η απώλεια του Moskva για τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία

Το ρωσικό πλοίο Moskva

Η μεγαλύτερη συνέπεια της βύθισης του ρωσικού καταδρομικού μπορεί να είναι το «πλήγμα» στο ηθικό των Ρώσων. Ως ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το Moskva ήταν ένα από τα πιο ορατά «ατού» της Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και το Κρεμλίνο ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που καλύπτουν τα εγχώρια ΜΜΕ τις πολεμικές επιχειρήσεις, η είδηση για τη βύθιση ενός τόσο μεγάλου πλοίου ίσως δεν είναι και τόσο εύκολο να «κρυφτεί».

Η απώλεια του πλοίου, είτε αυτή προκλήθηκε από ενέργεια του εχθρού ή από ατύχημα, θα εγείρει αμφιβολίες για τις ικανότητες της Ρωσίας στο πολεμικό πεδίο, σύμφωνα με το CNN.

«Και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές αδυναμίες της Μόσχας, είτε όσον αφορά στην αεράμυνα είτε όσον αφορά στις διαδικασίες ασφάλειας και αντιμετώπισης των ζημιών πάνω στη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας» αναφέρουν στην ημερήσια τους ενημέρωση οι αναλυτές Mason Clark, Kateryna Stepanenko και George Barros από το think tank «Institute for the Study of War».

Ο Carl Schuster, απόστρατος πλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνει ότι οι αμφιβολίες αυτές σίγουρα έφτασαν μέχρι το Κρεμλίνο. «Εγείρει ερωτήματα για τις ναυτικές ικανότητες της Ρωσίας δέκα χρόνια μετά την ανακοίνωση από τον Πούτιν ότι επρόκειτο να ενισχύσει τις δυνατότητες, το ηθικό και τον επαγγελματισμό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Φαίνεται πως δεν κατάφερε να τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις του για οποιοδήποτε κλάδο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων» σημειώνει ο Schuster, θυμίζοντας ότι και οι ρωσικές δυνάμεις ξηράς δεν τα πάνε και τόσο καλά.

Οι αναλυτές πάντως είναι διχασμένοι ως προς την επίδραση που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη στη ρωσική εισβολή. Οι αναλυτές του ISW κάνουν λόγο για σχετικά μικρό πλήγμα ως προς αυτή την άποψη, αφού το πλοίο χρησιμοποιούνταν κυρίως για χτυπήματα με πυραύλους κρουζ σε ουκρανικές αποθήκες και αεροδρόμια. Η Ρωσία έχει συστήματα ξηράς και αεροσκάφη που μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, σημειώνουν χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζουν πάντως ότι, αν όντως η έκρηξη και η βύθιση ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής επίθεσης, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να επανεξετάσει την ανάπτυξη των πλοίων στην περιοχή, απομακρύνοντάς τα ενδεχομένως περισσότερο από τα ουκρανικά εδάφη και αναπροσαρμόζοντας την αεράμυνά τους.

η ρωσική ναυαρχίδα Moskva

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η κύρια αποστολή του Moskva ήταν η αεράμυνα για τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. «Η βύθιση θα επηρεάσει τον τομέα αυτόν σίγουρα, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Κίρμπι στους ρεπόρτερ.

Ένα μάθημα για την Κίνα;

Αναλυτές σημειώνουν πως η βύθιση του Moskva πρόκειται να μελετηθεί σε βάθος στην ανατολική Ασία, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι το καταδρομικό χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές θα αναζητήσουν «στοιχεία» που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση με την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να ανακτήσει τον έλεγχο του νησιού, και αυτό έχει προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ, που έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν αμυντικά όπλα στην Ταϊβάν.

Ο Timothy Heath, ερευνητής του think tank «RAND Corp.», σημειώνει πως το χτύπημα στο Moskva θα αναδείξει, τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ, «την τρωτότητα των σκαφών επιφάνειας» σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση.