Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα αναφέρθηκε στη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας της Μαύρης Θάλασσας, Moskva, αλλά χωρίς να την κατονομάσει, έκανε αναδρομή στις 50 μέρες που διαρκεί ο πόλεμος με τη Ρωσία και ανέφερε πως τα σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να ισοπεδώσει το Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ουκρανούς για τον τρόπο που μάχονται και για όσα έχουν αποδείξει στη διάρκεια αυτών των 50 ημερών «σταματώντας αμέτρητα τάγματα Ρώσων, απωθώντας τις επιθέσεις στο Ντονμπάς, υπερασπιζόμενοι ηρωικά τη Μαριούπολη, σταματώντας την επίθεση στο νότο, διώχνοντας τον εχθρό στο βορρά, δείχνοντας πως η ρωσική αεροπορία είναι πραγματικά ανυπεράσπιστη παρά τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει, δείχνοντας πως τα ρωσικά πλοία μπορούν να πάνε μόνο… στον πάτο της θάλασσας».

«Έχουμε ήδη αντέξει 50 μέρες ρωσικής εισβολής, ενώ μας έδιναν μάξιμουμ πέντε. Τόσο καλά μας ξέρουν, σ’ αυτή την “πραγματικότητα” ζουν», είπε αρχικά ο Ζελένσκι και στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και στις εχθροπραξίες του 2014 «όταν ήρθαν και κατέλαβαν την Κριμαία από εμάς, την οποία έχουν μετατρέψει σε μια τεράστια στρατιωτική βάση. Μετέτρεψαν τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ σε επικίνδυνα νερά».

«Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει το Ντονμπάς»

Έπειτα αναφέρθηκε στο Ντονμπάς, λέγοντας: «Άρχισαν έναν τρομακτικό πόλεμο στο Ντονμπάς. Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας για οκτώ χρόνια και πως απάντησε ο κόσμος σ’ αυτό; Είναι ένα ρητορικό ερώτημα. Γι’ αυτό πίστεψαν πως θα μπορέσουν να κάνουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας και κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται για τις κυρώσεις όταν οι Ρώσοι κάνουν σε εμάς πράγματα τα οποία δεν είχαν συμβεί στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Σ’ αυτές τις 50 μέρες», τόνισε, «η Ρωσία έχει δείξει πως το Ντονμπάς είναι ο κύριος στόχος της. Το Ντονμπάς είναι που θέλει να καταστρέψει και τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. Σα να θέλουν να αφήσουν μονάχα πέτρες και καθόλου άνθρωποι. Στρατολογούν κατοίκους από αυτές τις περιοχές και μετά τους εξαναγκάζουν να πολεμήσουν στις χειρότερες μάχες. Καίνε τα πάντα από όσα απέμειναν από αυτά τα οκτώ χρόνια πολέμου».

Μετά από μια αναφορά στις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις, ο Ζελένσκι θυμήθηκε την πρώτη ημέρα της εισβολής. «Θυμάμαι ακόμη τί μου είπαν, για το θέσω κομψά, οι ισχυροί αυτού του κόσμου. Δεν πίστευαν πως θα αντέξουμε. Πολλοί από αυτούς μου είπαν να φύγω από τη χώρα, με συμβούλεψαν να παραδοθούμε στην τυραννία, αλλά δεν ήξεραν πόσο γενναίοι είμαστε».

Συνομιλία με Μακρόν

Ο Ζελένσκι, επίσης, είχε συνομιλία και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ανέφερε πως συζήτησαν για τις έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά και για την αντίσταση του ουκρανικού λαού, καθώς και για την ένταξή της στην ΕΕ. Από τη μεριά του, ο Μακρόν ανέφερε πως η Γαλλία έχει ήδη βοηθήσει με 100 εκατομμύρια ευρώ την Ουκρανία και θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, ενώ ανέφερε πως η ΕΕ θα δώσει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ για να εξοπλίσει τους Ουκρανούς.