Τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) και δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. «Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7… και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουμε με τους αυστηρότερους όρους τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούτσα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν.

«Αποτρόπαιες εικόνες θανάτων αμάχων, θυμάτων βασανιστηρίων και εμφανών εκτελέσεων, καθώς και πληροφορίες για σεξουαλική βία και καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του βάρβαρου επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και του λαού της. Οι σφαγές στην πόλη Μπούκα και άλλες ουκρανικές πόλεις θα περιληφθούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων και κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από τον εισβολέα στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος.

Η G7 εκφράζει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της και την ετοιμότητά της για περαιτέρω βοήθεια, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού και χρηματικών πόρων, ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία να υπερασπισθεί τον εαυτό της απέναντι στην επίθεση, καθώς και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Μπούκα

Η Ομάδα των 7 (G7) ζητεί την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σύμφωνα με το κείμενο κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε στην Βρετανία, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τονίζουμε ότι οι υπεύθυνοι για τις ειδεχθείς αυτές πράξεις και φρικαλεότητες…θα διωχθούν και θα προσαχθούν ενώπιον του δικαστηρίου… Είμαστε πεπεισμένοι ότι τώρα είναι η ώρα της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δηλώνουν οι G7 στο κοινό ανακοινωθέν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 επιβεβαιώνουν την ανάγκη αυξημένης βοήθειας προς τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χώρες αυτές και με την υποδοχή εκ μέρους μας περισσότερων προσφύγων.

Παρών στην σύνοδο της G7 ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι συζήτησε με τους ομολόγους του την ενίσχυση της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την χώρα του.

«Η Ουκρανία προτείνει μία δίκαιη συμφωνία: ο κόσμος μάς χορηγεί όλη την υποστήριξη που χρειαζόμαστε και εμείς πολεμούμε και νικάμε τον Πούτιν στην Ουκρανία», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.