Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, δήλωσε ότι η χώρα του θα εκτοξεύσει έναν αριθμό αναγνωριστικών δορυφόρων τα επόμενα χρόνια για να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για στρατιωτικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των συμμάχων τους, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη (10/3).

Κατά την επιθεώρηση της Εθνικής Διοίκησης Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είπε ότι «πολλοί» στρατιωτικοί δορυφόροι αναγνώρισης θα τεθούν σε σύγχρονη πολική τροχιά κατά την περίοδο ενός πενταετούς σχεδίου που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σημείωσε ότι ο σκοπός της ανάπτυξης και της λειτουργίας του στρατιωτικού δορυφόρου αναγνώρισης είναι να παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της «από τα επιθετικά στρατεύματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και τις υποτελείς δυνάμεις του στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία. και τον Ειρηνικό», ανέφερε το ρεπορτάζ του KCNA.

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι πραγματοποίησε δύο δοκιμές δορυφορικών συστημάτων στις 27 Φεβρουαρίου και στις 5 Μαρτίου. Οι αρχές στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ λένε ότι οι δοκιμές αφορούσαν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Οι εκτοξεύσεις προκάλεσαν διεθνή καταδίκη και ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι αύξησε τη συλλογή επιτήρησης και αναγνώρισης στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι αύξησαν την ετοιμότητά τους για βαλλιστική πυραυλική άμυνα μετά τη «σημαντική αύξηση» των δοκιμών πυραύλων στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν υπερασπίστηκε πως οι δορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη συλλογή πληροφοριών, αλλά και για την προστασία της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Βόρειας Κορέας, την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της για αυτοάμυνα και την εξύψωση του εθνικού κύρους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Τόνισε ότι αυτό το επείγον έργο για την τελειοποίηση της ικανότητας πολεμικής ετοιμότητας της χώρας μέσω της βελτίωσης της αποτροπής μιας επίθεσης κατά του κράτους μας είναι το υπέρτατο επαναστατικό καθήκον, ένα καθήκον πολιτικής και στρατιωτικής προτεραιότητας στο οποίο το Κόμμα και η κυβέρνησή μας αποδίδουν τη μεγαλύτερη σημασία», ανέφερε το KCNA.

Οι προηγούμενες διαστημικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας έχουν καταδικαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα.