Σάλος προκλήθηκε μετά από ρατσιστικό σχόλιο του Δρ. Τζέφρι Λίμπερμαν, καθηγητή και επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Κολούμπια, για το διάσημο μοντέλο Nyakim Gatwech από το Σουδάν.

Ο καθηγητής τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το πανεπιστήμιο, μετά τις ρατσιστικές του δηλώσεις. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο καθηγητής ζήτησε συγγνώμη επειδή ανάρτησε στο Twitter ένα «ρατσιστικό και σεξιστικό» σχόλιο αποκαλώντας το μοντέλο ως «φρικιό της φύσης».

Ο Jeffery Lieberman είχε απαντήσει σε ένα tweet τη Δευτέρα, αναφερόμενος ψευδώς στο μοντέλο από το Σουδάν, ως «κάτοχο ρεκόρ Γκίνες για άτομα με το πιο σκούρο δέρμα στη Γη» – κάτι που δεν ισχύει.

«Είτε πρόκειται για ένα έργο τέχνης είτε για ένα φρικιό της φύσης, πρόκειται για ένα όμορφο θέαμα», έγραψε ο Λίμπερμαν στο Twitter για την Gatwech, η οποία είναι γνωστή ως η «Βασίλισσα του Σκότους».

Μετά από αντιδράσεις σχετικά με το σχόλιο, ο Λίμπερμαν διέγραψε το tweet και δημοσίευσε μια συγγνώμη, λέγοντας «Ζητώ ειλικρινή συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή και αδιακρισία. Ζώντας και μαθαίνοντας ».

Στη συνέχεια έστειλε email στους συναδέλφους του την Τρίτη, λέγοντας ότι νιώθει «βαθιά ντροπή» για τα tweets και το «ρατσιστικό και σεξιστικό» σχόλιο, ανέφεραν οι New York Times.

«Μια συγγνώμη από εμένα στη μαύρη κοινότητα, στις γυναίκες και σε όλους εσάς δεν αρκεί», έγραψε ο Λίμπερμαν στο email.

Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια ανέφερε ότι ο Λίμπερμαν τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον ρόλο του όχι μόνο ως προέδρου του Τμήματος Ψυχιατρικής, αλλά και ως επικεφαλής ψυχίατρος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη. Το πανεπιστήμιο είπε ότι η απόφαση ήταν οριστική.