Κατά της Ρωσίας στρέφεται ο τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την εισβολή στην Ουκρανία. Η επίθεση συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που συγκάλεσε την Πέμπτη (24/2) ο Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο της γειτονικής μας χώρας.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah η συνεδρίαση είχε διάρκεια δύο ώρες και σε αυτή δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Καζακστάν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος τάχθηκε κατά της απόφασης του Ρώσου ομολόγου του να προχωρήσει σε πολέμο τονίζοντας πως πρόκειται για βήμα αντίθετο με το διεθνές δίκαιο το οποίο «αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής».

«Απορρίπτουμε αυτή την απαράδεκτη επιχείρηση», συνέχισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του να διευθετηθούν τα προβλήματα «μέσω του διαλόγου».

Ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, αλλά συνδέεται επίσης με τη Μόσχα με πολυάριθμες εμπορικές συμφωνίες, «επανέλαβε την έκκλησή του να διευθετηθούν τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε πως συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο «επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στον αγώνα της Ουκρανίας για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητά της».

«Εκφράζουμε ειλικρινά τη λύπη μας που βλέπουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τις οποίες έχουμε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές στενές σχέσεις, να συγκρούονται», συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος.

«Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να προστατεύσουμε την ασφάλεια όλων αυτών που ζουν στην Ουκρανία και των τατάρων αδελφών μας», διαβεβαίωσε αναφερόμενος στην τουρκόφωνη μειονότητα της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

Οι αξιωματούχοι που έδωσαν το παρών συζήτησαν επίσης πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν για να σταματήσει η επίθεση που αποτελεί απειλή για την περιοχή και τον κόσμο.

Στη σύνοδο συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Hakan Fidan, ο Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun και ο Προεδρικός εκπρόσωπος Ibrahim Kalın.

«Δεν αναγνωρίζουμε κανένα μέτρο που πλήττει την ακεραιότητα της Ουκρανίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Τετάρτη είχε προειδοποιήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι «η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σε συνέχεια της αναγνώρισης από τη Ρωσία των αποσχισθεισών περιοχών στη χώρα ως ανεξάρτητα κράτη, όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του «ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανένα», και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, με την Άγκυρα σε ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.