Πάνω από εξακόσιοι στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν την Τετάρτη (16/2) για να βοηθήσουν την αστυνομία να ελέγξει την παράτυπη μετανάστευση σε τέσσερις επαρχίες της βόρειας Χιλής, στα σύνορα με τη Βολιβία και το Περού, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την οποία κήρυξε η κυβέρνηση.

Συνολικά 672 στρατιωτικοί και 100 αστυνομικοί στάλθηκαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονταν ήδη επιτόπου στην επαρχίες Αρίκα, Παρινακότα, Ταμαρουγάλ και Ελ Λόα, από όπου διέρχονται παράτυποι μετανάστες, χρησιμοποιώντας ορεινά περάσματα σε μεγάλο υψόμετρο, 4.000 και πλέον μέτρων.

Αρκετοί μετανάστες, ειδικά πολίτες της Βενεζουέλας, έχουν πεθάνει από το κρύο προσπαθώντας να διανύσουν αυτή την επικίνδυνη διαδρομή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα των οδηγών φορτηγών για την άρση των μπλόκων στη βόρεια και κεντρική Χιλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο ενός εξ’ αυτών σε επεισόδια με ομάδα μεταναστών.

Η μεταναστευτική κρίση προκαλεί εντάσεις στις πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στα τέλη Ιανουαρίου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της μαζικής έλευσης παράτυπων μεταναστών και της αύξησης της εγκληματικότητας, κραυγάζοντας συνθήματα όπως «έξω οι εγκληματίες!».

Παρόμοια διαδήλωσε έγινε την 25η Σεπτεμβρίου, όταν σκηνές μεταναστών πυρπολήθηκαν.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε για 15 ημέρες και η κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει το μέτρο για άλλες 15.

Επιτρέπει να σχηματιστούν μεικτές περιπολίες, αποτελούμενες από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, να στηθούν σημεία παρατήρησης και να αναπτυχθούν UAVs και ελικόπτερα.

«Ναι στη νόμιμη μετανάστευση, ναι σε όσους έρχονται στα σύνορά μας και λένε την αλήθεια (…). Όχι στην παράνομη μετανάστευση, όχι σε όσους μπαίνουν εξαπατώντας, μη λέγοντας την αλήθεια, χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα χαρτιά, περνώντας από μη περάσματα χωρίς άδεια», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε την ανάπτυξη του στρατού.

Η πόλη Κολτσάνε, στις Άνδεις, στα σύνορα με τη Βολιβία, είναι το σημείο διέλευσης που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι μετανάστες. Τουλάχιστον 23 πέθαναν πέρυσι παίρνοντας την επικίνδυνη διαδρομή προς αυτήν, σε μεγάλο υψόμετρο.

Κτιριακό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Κολτσάνε έκλεισε αφού τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος που επιτρέπει στις αρχές να επαναπροωθούν παράνομους μετανάστες.

«Ήδη πάνω από 100 συνοδεύτηκαν πίσω», στην άλλη πλευρά των συνόρων, «και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», διεμήνυσε ο κ. Πινιέρα.