Την έναρξη μιας αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας επιβεβαίωσε σήμερα το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία». Παράλληλα, κατήγγειλε τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο τον ρωσικό Βόρειο Στόλο πως περισσότερα από 20 πλοία της εν λόγω δύναμης άρχισαν γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Reuters σημειώνει πως οι ασκήσεις στα ύδατα της Αρκτικής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία εντάσσονται στα ευρύτερα γυμνάσια που δημιούργησαν φόβους στους Δυτικούς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Πεσκόφ κατήγγειλε μια «εκστρατεία χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο η οποία έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις». «Είναι το είδος της υστερίας που δεν βασίζεται σε τίποτε», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την Κριμαία και να επιστρέφουν στις βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια στη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax και όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ρωσικές χρηματαγορές σημείωσαν ισχυρή αύξηση σήμερα μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση του τομέα, κάποια στρατεύματα μετακινούνται σε βάσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Νταγκεστάν και Βόρεια Οσετία. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Τόκιο και Κίεβο συμφωνούν να επιδιώξουν τη διπλωματική οδό για την αποκλιμάκωση της κρίσης

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιδιώξουν να ακολουθήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ο Κισίντα τόνισε ωστόσο ότι το Τόκιο σχεδιάζει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απηχώντας αυτό που είπε ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι, νωρίτερα σήμερα.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Δύση για υστερία.