Ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράδο, άσκησε βέτο στο σχέδιο νόμου που θα αποποινικοποιούσε τη χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και της εθνικής ασφάλειας, αξιώνοντας να γίνουν αλλαγές στο κείμενο που ενέκρινε το Κογκρέσο προτού το υπογράψει.

Το Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, της παραγωγής, της βιομηχανικής επεξεργασίας και της εμπορικής διάθεσης κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς –καρπό τριών χρόνων συζητήσεων – νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η απόφασή του κ. Αλβαράδο ήταν μάλλον απρόσμενη: είχε εκφραστεί υπέρ του σχεδίου νόμου στο παρελθόν. Ωστόσο, εναντιώθηκε κυρίως στις διατάξεις που αφορούν στην προσωπική καλλιέργεια και χρήση.

Σε διεθνές επίπεδο, κάπου 20 χώρες έχουν εγκρίνει την παραγωγή και την εμπορική διάθεση κάνναβης, εκ των οποίων αρκετές στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Χιλή, Παναμάς, Μεξικό, Κολομβία).

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης ήταν και μέσο ανάπτυξης της οικονομίας. «Θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τη χώρα», καθώς και «επενδύσεις και θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε η Σόιλα Βόλιο, η πολιτικός που πρωτοστάτησε για να προχωρήσει η διαδικασία. «Όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι ασθενείς θα μπορούν να αγοράζουν ένα φάρμακο καλής ποιότητας σε λογική τιμή, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», συμπλήρωσε.

Μελέτη της κοσταρικανής δημόσιας υπηρεσίας προώθησης του διεθνούς εμπορίου (PROCOMER) ανέφερε ότι ως το 2025, η παγκόσμια αγορά χασίς και θεραπευτικής κάνναβης θα έχει τζίρο περίπου 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.