Νικητές στην πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου έβγαλαν οι κάλπες στην Ισπανία τους Podemos και τους Ciudiadanos, την ώρα που μεγάλος χαμένος εμφανίζεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο καταβαραθρώθηκε με τα ποσοστά του να κλείνουν σε χαμηλό εικοσαετίας.

Το προπύργιο της Μαδρίτης χάθηκε για πρώτη φορά από το 1991 για το κόμμα της ισπανικής Δεξιάς, με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας να αναδεικνύεται από το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, Podemos.

Από τις τάξεις του Podemos και μάλιστα με έντονη ακτιβιστική δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, προέρχεται και η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Στη Βαρκελώνη, το ψηφοδέλτιο της ακτιβίστριας κατά των εξώσεων Άντα Κολάου κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω εκείνο του απερχόμενου δημάρχου Χαβιέρ Τρίας, ενός συντηρητικού εθνικιστή: εξασφάλισε έντεκα έδρες έναντι δέκα του Τρίας, πέντε των Ciudadanos (κεντροδεξιά) και τεσσάρων του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη Μαδρίτη, το ψηφοδέλτιο «Μαδρίτη Τώρα» της Μανουέλα Καρμέρα, που περιλαμβάνει κυρίως το Podemos, κατέλαβε τη δεύτερη θέση έπειτα από εκείνο του Λαϊκού Κόμματος (20 δημοτικοί σύμβουλοι έναντι 21), αλλά μπορεί να κυβερνήσει με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (εννέα έδρες), με τους Ciudadanos να καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση (επτά έδρες).

Για το λαϊκό Κόμμα χάθηκε επίσης και το έτερο προπύργιο της Βαλένθια, ενώ παρελθόν φαίνεται να αποτελεί και το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Μαδρίτης.

Μπορεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις αυτοδιοικητικές κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή, ωστόσο δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία στις περισσότερες περιοχές.

Το Λαϊκό Κόμμα θα εξακολουθήσει να είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, καθώς κερδίζει το 26,5% των ψήφων, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με μικρή διαφορά, καθώς κερδίζουν 25,5%, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Στο σύνολο της χώρας, η Δεξιά δεν κατέρρευσε όμως έχασε έδαφος. Χάνει μία περιοχή που περνά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (Εστρεμαδούρα, δυτική Ισπανία) και διατηρεί 12 από τις 13 στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές χθες, αλλά χωρίς να κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία. Οι ψήφοι του PSOE κα των Podemos μαζί ξεπερνούν τις δικές της.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν οριακά υψηλότερη συγκριτικά με την τελευταία αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση το 2007.

Οι Podemos, που ιδρύθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 από μία ομάδα καθηγητών Πολιτικών Επιστημών, κέρδισαν την τρίτη θέση σε δώδεκα περιοχές. «Τα κόμματα εξουσίας είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης τους, υποσχόμενος μία «αμετάκλητη αλλαγή».

Ο άλλος νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός, οι Ciudadanos, κόμμα της κεντροδεξιάς που γεννήθηκε στην Καταλονία, εξέλεξε αντιπροσώπους σε περίπου 1.000 δημοτικά συμβούλια και θα μπορούσε να φθάσει στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο με έναν σύγχρονο λόγο, υπέρ των επιχειρηματιών, αδυσώπητο κατά της διαφθοράς.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν το έργο της κυβερνώσας δεξιάς, η οποία ετοιμάζεται για έναν νέο μαραθώνιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.