Το εγκώμιο του Πακιστάν για τη συμβολή του στην ασφάλεια της Κίνας, έπλεξε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Μια μικρή μειονότητα διαμαρτύρεται, στο ανήσυχο δυτικό άκρο της Κίνας, εναντίον της διακυβέρνησης του Πεκίνου, ενώ το Πακιστάν υποσχέθηκε να εντείνει τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Σι, απευθυνόμενος στο πακιστανικό κοινοβούλιο, κάλεσε επίσης για στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων, μία ημέρα μετά την υπογραφή ενεργειακών προγραμμάτων και προγραμμάτων υποδομών στο Πακιστάν αξίας 46 δισεκ. δολαρίων.

Ο Σι έχει συνδέσει την οικονομική συνεργασία με την ασφάλεια και δήλωσε σήμερα πως οι δύο χώρες «μοιράζονται ένα κοινό στοίχημα στην ασφάλεια».

«Στη διάρκεια των ετών το Πακιστάν έχει υπερβεί κάθε είδους δυσκολίες και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια και στη σταθερότητα των δυτικών συνόρων της Κίνας και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ», είπε ο Σι στο κοινοβούλιο.

Η Κίνα ανησυχεί για τους μουσουλμάνους αυτονομιστές από τη Σιντζιάνγκ, τους οποίους κατηγορεί για μία σειρά δολοφονικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα εδώ και περίπου ένα χρόνο και πιστεύει ότι συνεργάζονται με μαχητές που έχουν τη βάση τους στο Πακιστάν.

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε πως θεωρεί την ασφάλεια της Κίνας εξίσου σημαντική με την ασφάλεια της χώρας του.

«Θα αγωνιστούμε μαζί για να εξαλείψουμε την απειλή της τρομοκρατίας. Οι κοινές προσπάθειές μας εναντίον της τρομοκρατίας υπήρξαν επιτυχείς μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Σαρίφ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Πακιστάν και την Κίνα, χώρες που διαθέτουν αμφότερες πυρηνικά όπλα, ενισχύονται από την κοινή επιφυλακτικότητα απέναντι στην Ινδία, που είναι επίσης πυρηνική δύναμη, και από μία επιθυμία να αντισταθμιστεί η επιρροή των ΗΠΑ στη Νότια Ασία.
Οι δύο χώρες εργάζονται τώρα για την οριστικοποίηση ενός σχεδίου που συζητούν εδώ και καιρό για την πώληση στο Πακιστάν οκτώ κινεζικών υποβρυχίων.

Αν και κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Σι δεν έγινε δημόσια αναφορά στη συμφωνία, ύψους από τέσσερα έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, ο Σαρίφ είπε πως το Πακιστάν προσβλέπει σε μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία με την Κίνα.

«Οι αμυντικοί δεσμοί μας είναι ισχυροί και αναμένεται να γίνουν ισχυρότεροι τα επόμενα χρόνια», είπε ο Σαρίφ.
Τα οικονομικά προγράμματα που εγκαινιάστηκαν χθες έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός Οικονομικού Διαδρόμου Πακιστάν-Κίνας ανάμεσα στο λιμάνι Γκουαντάρ (νότιο Πακιστάν) που βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα και στην επαρχία Σιντζιάνγκ (δυτική Κίνα).

Το πρόγραμμα, το οποίο θα επισκιάσει όσα δαπάνησαν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν την τελευταία δεκαετία, εντάσσεται στις προσπάθειας της Κίνας να σφυρηλατήσει χερσαίες και θαλάσσιες συνδέσεις του «Δρόμου του Μεταξιού» με αγορές στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Ο διάδρομος, ένα δίκτυο δρόμων, σιδηροδρόμων και αγωγών, θα διέρχεται μέσα από τη φτωχή πακιστανική επαρχία Μπαλουτσιστάν όπου μία μακρόχρονη αυτονομιστική εξέγερση δημιουγεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον είναι εφικτή η κατασκευή του.

Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες αυτές, μαχητές επιτέθηκαν σε ένα απομακρυσμένο ραντάρ ελέγχου της αεροπορικής κυκλοφορίας νωρίς σήμερα, δήλωσε αξιωματούχος της αεροπλοΐας. Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση.