Ένας ιερέας και ο σύντροφός του έγιναν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που έλαβε επισήμως, με την βούλα και ενώπιον Θεού και ανθρώπων, την ευλογία της Εκκλησίας στην Ουαλία.

Ο 44χρονος ιερέας Λι Τέιλορ και ο σύντροφός του, ο 45χρονος Φαμπιάνο Ντα Σίλβα Ντουάρτε, έλαβαν την ευλογία σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην εκκλησία St. Collen στο Λάνγκολεν [Llangollen], όπου είναι η ενορία του Τέιλορ.

Το ζευγάρι, που είχε κάνει πρωτύτερα ένα σύμφωνο συμβίωσης το 2008, πήρε την ευλογία του αιδεσιμότατου Γκρέγκορι Κάμερον, επίσκοπου του Σεντ Ασάφ.

Σε συνέντευξή του στο Pinknews, o Τέιλορ μίλησε για μια «μια μεγάλη ημέρα εορτασμού», προσθέτοντας εμφατικά πως:

«Ήταν πολύ σημαντικό και συναρπαστικό που κάναμε μαζί αυτό το επόμενο βήμα στο ταξίδι μας. Και οι δύο νιώσαμε ότι δεν ήταν μόνο μέρα χαράς για εμάς, αλλά και πίστης για πολλά ακόμη ομόφυλα ζευγάρια σε όλη την Ουαλία», δήλωσε ευτυχισμένος.

Η τελετή έγινε λίγες εβδομάδες μετά αφού η Εκκλησία στην Ουαλία αποφάσισε τον Σεπτέμβριο υπέρ της έγκρισης «μιας νέας υπηρεσίας ευλογίας για ομόφυλα ζευγάρια».

«Οι συγκεκριμένες τελετές είναι «σημαντικές, επειδή αυτό είναι ένα μήνυμα προς το LGBT+ κομμάτι της κοινωνίας γενικότερα ότι οι σχέσεις τους έχουν την αγάπη και την ευλογία του Θεού», είπε η εκπαιδευόμενη ιερέας Ρουθ Τζέιμς και ενώ ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών εξακολουθεί να μην επιτρέπεται στην Εκκλησία της Ουαλίας.

Όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα εισαγάγει τις ευλογίες «πειραματικά» για πέντε χρόνια και οι κληρικοί είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν εάν θα λάβουν μέρος ή όχι στις λειτουργίες.

«Είναι συγκινητικό να βλέπεις έναν επίσκοπο να αγκαλιάζει έναν ιερέα του οποίου ευλόγησε μόλις το σύμφωνο συμβίωσης. Η ευλογία είναι σημάδι της αποδοχής του Θεού και μια επιβεβαίωση της αγάπης που μοιράζεται το ζευγάρι. Χαιρόμαστε με τον Λι και τον Φαμπιάνο και ανυπομονούμε για τη μέρα που ο γάμος θα είναι ανοιχτός σε κάθε ζευγάρι στις εκκλησίες μας», υποστήριξε από την πλευρά του ο Κίραν Μπόχαν, συντονιστής δικτύου του «The Open Table Network», μιας χριστιανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που υποστηρίζει εκκλησιαστικές κοινότητες για LGBT+ άτομα.

Η Σκωτσέζικη Επισκοπική Εκκλησία έγινε η πρώτη Αγγλικανική εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο που επέτρεψε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών το 2017, ενώ η Εκκλησία της Αγγλίας δεν αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους, ούτε ευλογεί τα ομόφυλα ζευγάρια.