Σαράντα επτά χρόνια μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Drugstore Publicis στο Παρίσι, η τρίτη δίκη του Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, του γνωστού ως Κάρλος το Τσακάλι, που έχει καταδικασθεί δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση αυτή, άρχισε σήμερα στο Ειδικό Κακουργοδικείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η νέα δίκη, που διατάχθηκε τον Νοέμβριο 2019 από το Εφετείο, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα αφορά μόνο το μέγεθος της ποινής, αφού η ενοχή του κατηγορουμένου έχει κριθεί οριστικά από την γαλλική δικαιοσύνη.

Λευκά μαλλιά και μουστάκι, μάσκα κάτω από το σαγόνι, σκούρο κοστούμι ο Κάρλος κάθησε στο εδώλιο χαμογελαστός, χαιρετώντας τα γνώριμα πρόσωπα που έβλεπε γύρω του.

«Βρίσκομαι σε αναγκαστικές διακοπές στην Γαλλία εδώ και είκοσι επτάμισι χρόνια», δήλωσε το πρόσωπο της «αντιιμπεριαλιστικής» τρομοκρατίας της δεκαετίας 1970-1980, που είναι φυλακισμένος στην Γαλλία από το 1994, αφού διέφευγε επί είκοσι χρόνια.

Ο αυτόκλητος «επαγγελματίας επαναστάτης», σήμερα 71 ετών, διαμαρτυρήθηκε στην συνέχεια για την σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκε κατά την άφιξή του στο δικαστικό μέγαρο και διαβεβαίωσε ότι από την έναρξη της φυλάκισής του στην Γαλλία, τίποτε παράνομο δεν έχει βρεθεί επάνω του».

Τον Μάρτιο του 2017 καταδικάστηκε σε ισόβια για την επίθεση

Ο Κάρλος, ο οποίος δικάζεται για τελευταία φορά, καταδικάσθηκε τον Μάρτιο 2017 σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση με χειροβομβίδα στο κατάστημα Drugstore Publicis του Παρισιού. Η ποινή του επικυρώθηκε έναν χρόνο αργότερα σε δεύτερο βαθμό.

Ομως, το Εφετείο αναίρεσε εν μέρει την απόφαση του Κακουργοδικείου, το οποίο είχε κρίνει τον Κάρλος ένοχο για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών μέσω εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά επίσης και για την μεταφορά χειροβομβίδας χωρίς νόμιμο λόγο και ανέπεμψε την υπόθεση μόνο για τον προσδιορισμό της διάρκειας της ποινής.

Ο Κάρλος το Τσακάλι

Η επίθεση του Drugstore Publicis, με 2 νεκρούς και 34 τραυματίες, πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1974 στο Παρίσι: στις 17.10, χειροβομβίδα ρίχτηκε από το εστιατόριο που βρισκόταν στον ημιώροφο στο εμπορικό κατάστημα στο ισόγειο, στην γωνία των οδών Σεν Ζερμέν και Ρεν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίθεση είχε ως στόχο την επιτάχυνση της απελευθέρωσης του Ιάπωνα που είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Ορλί και ανήκε στον Ιαπωνικό Κόκκινο Στρατό και προσκείμενο στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP). Ο Κάρλος είχε την διοίκηση της πτέρυγας Εξωτερικών Επιχειρήσεων του FPLP και δραστηριοποιήθηκε στην Ευρώπη.

Ο Κάρλος έχει καταδικασθεί δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη από την γαλλική δικαιοσύνη για τριπλή δολοφονία το 1975 στο Παρίσι και για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που διέπραξε στην Γαλλία το 1982 και 1983 (11 νεκροί και 191 τραυματίες).