Πολλές προσωπικότητες της Αγγλικανικής Εκκλησίας επικρίνουν τις ανισότητες στη βρετανική κοινωνία υπό την κυβέρνηση του συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον, σ’ ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία.

Σε μια συλλογή κειμένων με τίτλο «Σε βράχο ή στην άμμο;», αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα, η Εκκλησία επικρίνει μια κοινωνία η οποία είναι υπονομευμένη από «τον ατομικισμό και τον έρποντα καταναλωτισμό» και κυβερνάται από το «νόμο της ζούγκλας».

«Πόλεις ολόκληρες εγκαταλείπονται», γράφει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας Τζάστιν Ουέλμπι, ο οποίος επικρίνει το «καθένας για τον εαυτό του».

Σ’ ένα βίντεο στο YouTube, ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης Τζον Σεντάμου, ο οποίος συγκέντρωσε τα κείμενα και πιστώνεται ως συγγραφέας του βιβλίου, λέει πως δεν βάζει στόχο κανένα πολιτικό κόμμα ιδιαίτερα.

Όμως υπογραμμίζει πως η Βρετανία υφίσταται «μια βαθιά οικονομική κρίση εδώ και τεσσεράμισι χρόνια» και πως έκτοτε «πολύ σκληρά εργαζόμενες οικογένειες βρέθηκαν παγιδευμένες από την ανισότητα εξαιτίας μισθών φτώχειας».

Η κυβέρνηση συνασπισμού συντηρητικών και φιλελεύθερων δημοκρατών ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο του 2010. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καυχάται τακτικά για το σφρίγος της βρετανικής ανάκαμψης και για το ποσοστό της ανεργίας που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το 2008 (6%), ενώ υπολογίζει σ’ ένα ρυθμό ανάπτυξης 3% για το 2014.

Όμως η αντιπολίτευση των Εργατικών επιμένει στη στασιμότητα των μισθών, στην πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και στην απογοήτευση των παραμερισμένων από την ανάκαμψη.

Σε συνέντευξή του στη «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ο αρχιεπίσκοπος Τζον Σεντάμου καταγγέλλει τη «λατρεία του ατομικισμού» και το «νόμο της ζούγκλας» που κυριαρχούν στη βρετανική κοινωνία από τα χρόνια της Θάτσερ.

Κατηγορεί επίσης τους πολιτικούς ότι δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για το Λονδίνο και το κέντρο της Αγγλίας και ότι παραμελούν το υπόλοιπο της χώρας.

Το «Σε βράχο ή στην άμμο;» θυμίζει την κυκλοφορία πριν από 30 χρόνια μιας έκθεσης της Αγγλικανικής Εκκλησίας που είχε ήδη από τότε επισημάνει τις ανισότητες υπό την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ένας συντηρητικός υπουργός είχε μιλήσει τότε επικριτικά για μια «μαρξιστική θεολογία».