Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή σήμερα (3/9) για την επανεξέταση του πιθανού αποχαρακτηρισμού εγγράφων από την έρευνα του FBI για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

«Όταν είχα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δεσμεύτηκα να διασφαλίσω τη διαφάνεια όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστεί με σεβασμό» με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η εντολή του έδωσε εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε άλλες υπηρεσίες να «επιβλέπουν τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων» που σχετίζονται με την έρευνα του FBI. Η εντολή απαιτεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, Μέρικ Γκάρλαντ, να δημοσιοποιήσει τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τους επόμενους έξι μήνες, είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να διερευνήσει τις υποψίες τους ότι το FBI είπε ψέματα ή κατέστρεψε στοιχεία που συνδέουν τη Σαουδική Αραβία με τους αεροπειρατές.

Το αίτημα προς τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς ανέφερε ότι «οι συνθήκες καθιστούν πιθανό ότι ένας ή περισσότεροι αξιωματούχοι του FBI διέπραξαν σκόπιμη παράβαση με σκοπό να καταστρέψουν ή να αποκρύψουν στοιχεία για να αποφύγουν την αποκάλυψή τους».