Η αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, ο σχεδιασμός της πυραυλικής άμυνας, η σταδιακή αποχώρηση από το Αφγανιστάν, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, και η πορεία του πυρηνικού αφοπλισμού είναι τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκαλείται στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Στο σχέδιο της νέας «στρατηγικής αντίληψης» που συντάχθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν λήφθηκαν υπόψη τα συμπεράσματα της 12μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, της οποίας προεδρεύει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν ‘Ολμπραϊτ. Το σχέδιο αυτό θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη δράση της Συμμαχίας τα 10 επόμενα χρόνια και για την κατάρτισή του υπολογίστηκαν τρεις νέες απαιτήσεις για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν.

Η πρώτη απαίτηση είναι ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Η δεύτερη απαίτηση για το ΝΑΤΟ είναι να λάβει υπόψη του «τα μαθήματα που πήρε έναντι πολύ υψηλού τιμήματος από το Αφγανιστάν». Δηλαδή, όταν το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε μια άλλη επέμβαση αυτού του τύπου, θα πρέπει αυτή τη φορά να «ξεκινήσει από την αρχή την εκπαίδευση» των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε αυτές να αποκτήσουν την ικανότητα να αναλάβουν τα ηνία.

Τέλος, η τρίτη απαίτηση για το ΝΑΤΟ είναι να εμβαθύνει τις νυν συνεργασίες του με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, της Μεσογείου, του Κόλπου και με τη Ρωσία.

Επίσης το ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει προβλήματα υπέρβασης προϋπολογισμού ενώ τα μέλη του είναι οικονομικά αδύναμα εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, περιέλαβε μια σημαντική ελάφρυνση των πολιτικών και στρατιωτικών δομών του στην ημερήσια διάταξη.

Το 1/3 των 20.000 αντίστοιχων θέσεων εργασίας μπορεί να καταργηθεί. Το δυναμικό της διοικητικής δομής θα αριθμεί κάτω από 9.000 εργαζόμενους και ο αριθμός των στρατηγείων και των γενικών επιτελείων θα μειωθεί από 11 σε έξι ή επτά. Τα 14 γραφεία του θα ανασυγκροτηθούν σε τρεις πόλους: πληροφόρηση, απόκτηση του υλικού, και υποστήριξη, μεταξύ των οποίων οι επικοινωνίες. Οι σχεδόν 400 υπάρχουσες επιτροπές και ομάδες εργασίας θα μειωθούν σε 85. Ο στόχος είναι θα επιτευχθεί μια εξισορρόπηση το 2015.

Παράλληλα στη σύνοδο αυτή, το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει μια στρατηγική υψηλού κινδύνου για έξοδο από το τέλμα στο Αφγανιστάν μέσω της σταδιακής μεταβίβασης, από το 2011 έως το 2014, της ευθύνης των επιχειρήσεων στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο στόχος είναι η διεθνής δύναμη σταθερότητας (ISAF) να μη παίζει πλέον ένα υποστηρικτικό ρόλο, όταν θα αφήσει, από περιοχή σε περιοχή, με μια περίοδο μεταβίβασης από 18 έως 24 μήνες, τη διοίκηση των επιχειρήσεων στο στρατό και την αστυνομία του Αφγανιστάν.