Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δέχθηκε να τροποποιήσει την μεταρρύθμιση του εργασιακού, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση των συνδικάτων και μέρους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του μείζονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Βουλή Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνδέσει την έγκριση της μεταρρύθμισης με ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά.

Παράλληλα, σε σχέση με το μέτρο για την εργασία το οποίο εγκρίθηκε ήδη από την Γερουσία, η κεντροαριστερά πρόκειται να προτείνει στην Βουλή μια σειρά τροποποιήσεων που θα τεθούν κανονικά προς ψήφιση.

Πρόκειται, λένε σχολιαστές, για ένα είδος «συμβιβασμού» που θα επιτρέψει στο Δημοκρατικό Κόμμα να αποφύγει περαιτέρω εσωτερικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε πιθανή διάσπαση.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η κυριότερη συνέπεια του συμβιβασμού αυτού, θα είναι όπως φαίνεται η διατήρηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης.

Δικαίωμα το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός ήθελε να περιορίσει αυστηρά, αντικαθιστώντας το με καταβολή χρηματικής αποζημίωσης από μέρους του εργοδότη.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε, όμως, την αντίδραση της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο, η οποία μετέχει στην κυβερνητική συμμαχία. Το κόμμα του Αλφάνο ζήτησε να συζητηθεί η «αλλαγή πορείας πλεύσης» σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Αναμένεται να εξακριβωθεί, τώρα, πως θα αντιδράσουν τα ιταλικά συνδικάτα στην πιθανή διατήρηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης.

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού (η οποία προέβλεπε, έως τώρα, πιο εύκολές απολύσεις) και οι περικοπές του νέου κρατικού προϋπολογισμού αποτελούν τα δυο κύρια σημεία διαφωνίας που ώθησαν, χθες, το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, να προκηρύξει πανεθνική απεργία για τις 5 Δεκεμβρίου.