Τρεις μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας και 65 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων η εικόνα των εμβολιασμών στην Ιαπωνία δεν δείχνει πολύ ενθαρρυντική.

Ποσοστό μικρότερο του 30% των υγειονομικών εργαζόμενων στην Ιαπωνία έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 στις μεγάλες πόλεις, όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα Nikkei την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για ματαίωση της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι λιγότερο από το 40% όλων των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην πρωτεύουσα Τόκιο που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες και σε άλλες πόλεις με μεγάλο πληθυσμό όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων υγειονομικών είναι χαμηλότερο του 30%.

Ο μεγάλος όγκος της προμήθειας των εμβολίων είναι συγκεντρωμένος σε μεγάλα νοσοκομεία και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στο σύστημα κράτησης για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, γράφει η εφημερίδα.

Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών είναι ένα από τα παράπονα που εκφράζουν οι ιατρικές ενώσεις της χώρας που ζητούν την ματαίωση των Αγώνων καθώς η χώρα δίνει μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση στοχεύει να εμβολιάσει τους περισσότερους από τα 36 εκατομμύρια πολίτες άνω των 65 ετών μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Για να επιτύχει αυτό τον στόχο η κυβέρνηση ευελπιστεί να χορηγεί περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις ημερησίως, δηλαδή τρεις φορές ταχύτερο ρυθμό από τον σημερινό.

Μέχρι στιγμής μόλις το 3,7% του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που αριθμεί 126 εκατομμύρια κατοίκους, έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση-ο πιο αργός ρυθμός εμβολιασμού μεταξύ των πλούσιων χωρών.

Αρχικά το πρόβλημα εντοπίστηκε στις περιορισμένες προμήθειες του εμβολίου της Pfizer-του μοναδικού που έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Στη συνέχεια όμως, τον Μάιο, αυξήθηκαν οι παραλαβές του εμβολίου και η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα και το εμβόλιο της Moderna για χρήση στα εμβολιαστικά κέντρα όπου γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί.

Επίσης, οι εγχώριες ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν και το εμβόλιο της AstraZeneca.