Οι μακάβριοι αριθμοί της πανδημίας του νέου κορονοϊού πετούν από ρεκόρ σε ρεκόρ στη Βραζιλία, όπου χθες ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 θανάτων μέσα σ’ έναν χρόνο και η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται εκτός κάθε ελέγχου.

Η Βραζιλία του Ζαΐχ Μπολσονάρου ζει τη χειρότερη περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Σε συνεχή επιτάχυνση από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η θνητότητα της COVID-19 θα σπάσει τον Μάρτιο όλα τα ρεκόρ μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα το 2020.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που θεωρούνται υποτιμημένα από πολλούς επιστήμονες, άλλοι 2.009 θάνατοι προστέθηκαν χθες Τετάρτη στον απολογισμό των θυμάτων, που αυξήθηκε σε 300.685 νεκρούς ως εδώ.

Πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο. Ενώ χθες ανακοινώθηκε πως διαγνώστηκαν άλλα σχεδόν 90.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμα των μολύνσεων να φθάνει τα 12,2 εκατ. επί συνόλου 212 εκατ. κατοίκων.

Η ανάφλεξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία στους γείτονές της στη Λατινική Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους P1 του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Αμαζόνιο και είναι πιο μολυσματικό – και πιο θανατηφόρο.

Αντίθετα με το πρώτο κύμα, το 2020, το δεύτερο κύμα σαρώνει όλη τη χώρα ταυτόχρονα, ενώ σκοτώνει νεότερους ασθενείς.

Σε σχεδόν όλες τις βραζιλιάνικες πολιτείες, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πλησιάζουν στον κορεσμό, το σύστημα των νοσοκομείων στην κατάρρευση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνά καθημερινά τα όρια της αντοχής του, παρά την εξάντληση.

Ο βραζιλιάνικος Τύπος περιγράφει δραματικές σκηνές: πτώματα αφημένα σε διαδρόμους νοσοκομείων· τους θανάτους 100 ανθρώπων επειδή δεν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ στην πολιτεία Σαν Πάουλου. Τα αποθέματα οξυγόνου και των κιτ διασωλήνωσης, όπου δεν έχουν εξαντληθεί, πλησιάζουν σε κρίσιμα επίπεδα.

Αντιμέτωπες με την απογείωση των θανάτων, απούσης εθνικής πολιτικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας, πολιτείες και πόλεις παίρνουν μέτρα η καθεμία μόνη της.

Απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας και αναστολή δραστηριοτήτων εμπορικών καταστημάτων όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκαν στο Σαν Πάουλου και στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αλλά, για τους επιδημιολόγους, πολύ καθυστερημένα.

Οι δύο μητροπόλεις της νοτιοανατολικής Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως επεκτείνονται οι αργίες της επόμενης εβδομάδας – της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς – με την ελπίδα να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις των πολιτών τους.

Γαλλία: Πάνω από 65.000 κρούσματα και 248 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι επιβεβαιώθηκαν 65.373 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμός τέσσερις και πλέον φορές υψηλότερος από αυτόν της προηγουμένης, που εν μέρει οφείλεται στο ότι προστέθηκαν μολύνσεις προηγούμενων ημερών.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι ακόμα 248 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γαλλική επικράτεια ως αυτό το στάδιο σε 93.180 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Στο μεταξύ ακόμη 17 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), με το σύνολό τους να φθάνει τους 4.651, τον υψηλότερο αριθμό ως εδώ μέσα στο 2021.

Από την περασμένη Παρασκευή το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της περιοχής του Παρισιού, έχει τεθεί σε lockdown, ωστόσο αρκετοί ειδικοί έχουν επισημάνει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να φανούν τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων.

Η Βρετανία ενδέχεται σύντομα να προσθέσει τη Γαλλία στην «κόκκινη λίστα» της και να εντείνει τους ελέγχους σε όσους φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη γαλλική επικράτεια λόγω της εξάπλωσης παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, δήλωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς γιατί η Γαλλία, που πλήττεται από τρίτο κύμα της πανδημίας, δεν βρίσκεται ήδη στην «κόκκινη λίστα», που σημαίνει περιορισμούς στα ταξίδια, ο κ. Τζόνσον απάντησε σε μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων πως αυτό «είναι κάτι που θα πρέπει να μελετήσουμε».

Προειδοποίησε ωστόσο εναντίον των προβλημάτων που θα προκαλούσαν ενδεχόμενα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ιδίως στις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών.

Ιράκ: Πάνω από 6.000 κρούσματα και 29 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.051 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 809.092.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το ίδιο διάστημα άλλοι 29 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 14.095 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του ιού ενδέχεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να εγγραφούν στους καταλόγους ενόψει του εμβολιασμού.

Μόλις 68.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που άνοιξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.