Αρνητική στο ενδεχόμενο παραχώρησης προνομίων στους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού ήταν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, «όσο ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι τόσο μικρότερος από τον αριθμό εκείνων που περιμένουν να εμβολιαστούν».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι το κράτος δεν μπορεί να αναμιχθεί στις ιδιωτικές συναλλαγές, ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί και το γεγονός εάν οι εμβολιασμένοι παραμένουν μολυσματικοί.

Σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η κυρία Μέρκελ επισήμανε πάντως ότι η διαχείριση του ζητήματος μπορεί να αλλάξει στο μέλλον: «Όταν θα έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε αρκετούς και κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν καν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να σκεφτούμε να δώσουμε σε εμβολιασμένους πρόσβαση σε κάποιους τομείς. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Καγκελάριος εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένη για την διάθεση των Γερμανών να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. «Δεν είναι καθόλου άσχημη – και συνεχώς αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος απαισιοδοξίας», σημείωσε, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, εξηγώντας ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί πρόθυμοι να εμβολιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό της ίδιας, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα τηρηθεί η προτεραιότητα των ηλικιωμένων και εκείνων οι οποίοι έχουν αναπόφευκτα στενή επαφή με πολλά άτομα. Πρόσθεσε δε ότι «όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα έχουμε και μεγαλύτερη ευελιξία».

Γερμανός υπουργός Υγείας: Ενδεχόμενη σύνδεση εμβολιασμού με ελευθερίες

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, δήλωσε ότι «μπορεί κανείς να προβλέψει» ενδεχόμενη σύνδεση του πρόσφατου αρνητικού τεστ και του εμβολιασμού με την αποκατάσταση ελευθεριών που έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, διαχωρίζοντας ωστόσο το ιδιωτικό από το δημόσιο πεδίο.

Το ερώτημα «έχω πρόσφατο αρνητικό τεστ» ή «έχω εμβολιαστεί» μπορεί κανείς να προβλέψει ότι θα συνδεθεί σε κάποιους τομείς, όπως π.χ. με την είσοδο σε κάποιες χώρες, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag. Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει διαφορά αν το θέμα αφορά το ιδιωτικό πεδίο – αν π.χ. προσκαλεί κάποιος στο σπίτι του και ζητά από τους καλεσμένους να είναι εμβολιασμένοι – ή αν αφορά τον δημόσιο τομέα, π.χ. τα νοσοκομεία ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Εκεί δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση», δήλωσε ο κ. Σπαν.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Γενς Σπαν επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα προσωρινό ψηφιακό πιστοποιητικό, επιπροσθέτως του αναλογικού.

«Προσωρινό, επειδή το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή την 1.1.2022 – έναν χρόνο νωρίτερα θα ήταν καλύτερα – ενός ψηφιακού πιστοποιητικού για όλους και για όλα τα εμβόλια», διευκρίνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «επειδή θέλουμε να το κάνουμε διαθέσιμο πιο νωρίς – και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε μια σχετική απόφαση, να αναπτυχθεί αυτό ευρωπαϊκά, με κοινά κριτήρια – αναπτύσσουμε και ένα ψηφιακό παράλληλα με το αναλογικό». Το τι θα ακολουθήσει, τόνισε, είναι μια άλλη συζήτηση, «η οποία θα πρέπει σίγουρα να γίνει στη Βουλή».