Την τεχνολογία εμβολίων κατά της COVID-19 ήθελε να κλέψει η Βόρεια Κορέα, προσπαθώντας να αποκτήσει παράνομα πρόσβαση σε στοιχεία της Pfizer, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το νοτιοκορεατικό Yonhap δεν ανέφερε πότε έγινε η απόπειρα αυτή ούτε εάν ήταν επιτυχής.

Πέρυσι, ύποπτοι χάκερ της Βόρειας Κορέας προσπάθησαν να διεισδύσουν σε τουλάχιστον εννέα οργανισμούς υγείας, μεταξύ των οποίων η Johnson & Johnson, η Novavax και η AstraZeneca.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι έχει αποτρέψει προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να διεισδύσει σε νοτιοκορεάτικες εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια για τον κορονοϊό.

Η ψηφιακή κατασκοπία σε βάρος οργανισμών υγείας, επιστημόνων που ασχολούνται με εμβόλια και φαρμακοβιομηχανιών έχει ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 ενώ κρατικά υποστηριζόμενες ομάδες χάκερ προσπαθούν να αποκτήσουν τις τελευταίες έρευνες και πληροφορίες για την επιδημία.

Η Βόρεια Κορέα συχνά κατηγορείται ότι μετατρέπεται σε ένα στρατό χάκερ σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία εν μέσω διεθνών κυρώσεων που έχουν απαγορεύσει τις περισσότερες από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι χάκερ της χώρας ίσως ενδιαφέρονται περισσότερο για να πουλήσουν τα υποκλαπέντα δεδομένα για τα εμβόλια παρά για να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αναπτύξουν το δικό τους εγχώριο εμβόλιο.

Η Βόρεια Κορέα αναμένεται να λάβει δύο εκατ. δόσεις του εμβολίου AstraZeneca-Oxford κατά της COVID-19 έως το πρώτο εξάμηνο φέτος μέσω του προγράμματος διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα κορονοϊού, αλλά σύμφωνα με την NIS δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιδημία εκεί, καθώς η χώρα είχε εμπορικές συναλλαγές και επαφές σε διαπροσωπικό επίπεδο με την Κίνα πριν κλείσει τα σύνορά της στις αρχές του 2020.