Ένας καμικάζι βομβιστής έβαλε στόχο τους πιστούς σε τζαμί απομακρυσμένου χωριού της νοτιοανατολικής Νιγηρίας σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας, σε μια περιοχή όπου ισλαμιστές αντάρτες πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις.

Η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως οι μουσουλμάνοι του χωριού Κοντούγκα συμμετείχαν στις προσευχές της Παρασκευής όταν ένα ημιφορτηγό κατευθύνθηκε προς το μέρος τους.

Τοπικοί φρουροί το σταμάτησαν για να το επιθεωρήσουν και τότε ο βοβμιστής ανατίναξε τη βόμβα σε απόσταση λίγων μέτρων από το τζαμί.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Μοχαμάντου Σέριφ είπε ότι είδε τους τοπικούς φρουρούς να πραγματοποιούν ελέγχους σε ένα ημιφορτηγό που μετέφερε ξυλεία.

«Ξαφνικά (το όχημα) εξερράγη», είπε ο ίδιος τηλεφωνικώς στο Reuters. «Θα ήταν πιο καταστροφικό αν ο βομβιστής είχε καταφέρει να το οδηγήσει μέχρι το τέμενος, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι».

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους από το 2009 που ξεκίνησε η δράση της και πολλές εκατοντάδες τους τελευταίους δύο μήνες που έχει εντατικοποιήσει την εκστρατεία της κατά αμάχων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τα ένοπλα μέλη της θεωρούν εχθρούς όσους δεν συμφωνούν με τις ακραίες σουνιτικές θέσεις τους και συχνά πραγματοποιούν επιθέσεις με στόχους τεμένη και εκκλησίες.

Η είδηση της απαγωγής από την Μπόκο Χαράμ περισσότερων από 200 μαθητριών από το χωριό Τσιμπόκ τον Απρίλιο έκανε τον γύρο του κόσμου.

Παρά τις δεσμεύσεις της Δύσης ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό και στην απελευθέρωσή τους και παρά τις υποσχέσεις του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, οι μαθήτριες παραμένουν αιχμάλωτες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μία σειρά από βομβιστικές επιθέσεις στη βόρεια και στην κεντρική Νιγηρία κατά τους τελευταίους τρεις μήνες αποδεικνύει τη δυνατότητα των ενόπλων να εξαπολύουν επιθέσεις κι εκτός του προπυργίου τους στα βορειοανατολικά της χώρας.

(φωτογραφία αρχείου)