Ο διεθνούς φήμης αναλυτής διεθνών σχέσεων, Ίαν Μπρέμερ, μιλώντας για την φονική έφοδο πολιτών στο Καπιτώλιο στάθηκε στον διχασμό που υπάρχει στις ΗΠΑ, αναλύοντας τους λόγους της οργής.

Ο Ίαν Μπρέμερ μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύει ότι οι εκλογές δεν ήταν τίμιες και ότι δεν εξελέγη πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν».

Στη συνέχεια ο αναλυτής διεθνών σχέσεων πρόσθεσε ξεκαθάρισε ότι ενώ ο Τραμπ βλέποντας ότι βαίνει προς το τέλος της θητείας του, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να αλλάξουν τα δεδομένα.

«Ο κόσμος εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε μια τέτοια αντίδραση από έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ», τόνισε ο Μπρέμερ.

Για το αν μπορεί ο νέος πρόεδρος να γεφυρώσει αυτό το τεράστιο πολιτικο-κοινωνικό χάσμα, ο Ίαν Μπρέμερ απάντησε: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές στο κόμμα του, στο Δημοκρατικό Κόμμα και τώρα που κέρδισε και τις έδρες στην Τζόρτζια και ελέγχει και την Γερουσία, θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο και στον αμερικανικό λαό».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «ο νέος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι κάθε Δημοκρατικός και Ρεπουμπλικάνος πολίτης θα στηρίξει ένα πρόγραμμα χορήγησης 2.000 δολαρίων σε κάθε έναν που έχει ανάγκη, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους δυο τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι απαραίτητο για όλες τις Πολιτείες, και τις “Δημοκρατικές” και τις “Ρεπουμπλικανικές”».

Υπενθυμίζει επίσης ότι «παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ ψεύδεται λέγοντας ότι κέρδισε τις εκλογές», η χώρα είναι «διαλυμένη» καθώς ο μέσος Αμερικανός πολίτης θεωρεί ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν υπέρ του πολίτη και για αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη οργή και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διασπασμένες και δυσλειτουργούν σε σχέση με άλλα ομοσπονδιακά κράτη ανά τον κόσμο.

«Αυτό που γίνεται στις ΗΠΑ δεν θα το βλέπατε στον Καναδά ή στην Αυστραλία ή στην Γερμανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν διαιρεθεί πολύ πιο βαθιά. Ο Τζο Μπάιντεν, που θα αναλάβει την εξουσία σε δύο εβδομάδες, δεν θα μπορέσει να γεφυρώσει αυτομάτως τις διαφορές, αυτό είναι κάτι που θα απαιτήσει δουλειά δεκαετιών, καθώς είναι βαθιές οι διαφορές στην χώρα μου», είπε ο αναλυτής.

Καταλήγοντας, ο Μπρέμερ υπογράμμισε ότι ναι μεν οι ΗΠΑ είναι μακράν η πιο ισχυρή χώρα στον πλανήτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως μπορεί ή είναι ικανή να είναι η ηγέτιδα δύναμη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει και να το προβάλλει και να το αποδεικνύει συνεχώς και όχι απλώς να «παρακολουθεί».

«Γι΄ αυτό εγώ ονομάζω τον κόσμο ως G0 (μηδέν) και όχι G7 ή G20, λόγω της απουσίας παγκόσμιας ηγεσίας, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προβάλλουν τέτοια εικόνα σε καιρούς τόσο εύθραυστους και ευμετάβλητους», καταλήγει ο Μπρέμερ.