«Πραξικόπημα» ή «απόπειρα πραξικοπήματος» χαρακτηρίζουν ανοιχτά πια στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότεροι αυτό που έγινε χθες στο Καπιτώλιο.

Σε άρθρο της «Washington Post», ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες μιλούν καθαρά για πραξικόπημα, παρά το γεγονός ότι αυτό που έγινε «δεν εμπίπτει στον καθιερωμένο ακαδημαϊκό ορισμό μιας απόπειρας πραξικοπήματος».

Γιατί τότε όλοι αυτοί απέτυχαν να προβλέψουν πού θα οδηγούσε η κλιμάκωση της πόλωσης; Οι ΗΠΑ είδαν έναν πρόεδρο να προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία και οι οπαδοί του πήραν τελικά τον πρώτο λόγο, προσπαθώντας βιαίως να σταματήσουν τις συνταγματικές διαδικασίες.

Κι ενώ σήμερα όλοι τους γράφουν για μια ασύμμετρη απειλή που θυμίζει πολύ το κλίμα πόλωσης του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, λίγες μόλις μέρες πριν θεωρούσαν πως τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί. Όχι στην Αμερική.

Ο Τραμπ προκάλεσε μια ασύμμετρη αλλαγή ηθών στην αμερικανική πολιτική ζωή και οι συνέπειες της κρίσης μόλις που αρχίζουν να φαίνονται.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιστήμονες προσπάθησαν να μεταφράσουν τα αχαρτογράφητα νερά όπου μπήκε η πολιτική ζωή των ΗΠΑ στα χρόνια του Τραμπ, όλοι τους πίστεψαν πως στο τέλος οι δημοκρατικοί θεσμοί θα επικρατούσαν.

Η μακρά δημοκρατική παράδοση των ΗΠΑ θα επιβληθεί της κατάστασης, αυτό πίστευαν και έγραφαν, όσο η ένταση φαινόταν να ξεφεύγει από κάθε έννοια ελέγχου.

Οι ίδιοι άνθρωποι που γράφουν σήμερα για τις ασύμμετρες απειλές που δέχτηκε η αμερικανική δημοκρατία, έλεγαν μέχρι χθες ότι μια κατάσταση σαν αυτή που είδαμε χθες ήταν αδύνατη για τα αμερικανικά δεδομένα…