Το Ιράν ξεκίνησε την διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20%, κατά παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος , στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόφ, επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Το Ιράν άρχισε σήμερα να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση η οποία εστάλη στα κράτη μέλη της IAEA.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί για σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας της Βιέννης

Ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% που ανακοινώθηκε από το Ιράν συνιστά σημαντική παραβίαση των πυρηνικών του δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης «με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιμένουν την ενημέρωση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εντός της ημέρας, πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε ενέργεια, εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο υπογράμμισε «την σημασία αποφυγής κάθε μέτρου που θα μπορούσε να απειλήσει την διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας». «Η συμφωνία αυτή θα διαφυλαχθεί όσο όλοι οι συμμετέχοντες σέβονται τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.