Υπέρ της εκλογής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τάχθηκαν εκ νέου με σημερινές δηλώσεις τους, τόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του ηγούμενου του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Οι αποφάσεις ως προς τα πρόσωπα για το μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι στη βάση των αρχών της Δημοκρατίας, θα πρέπει να δοθεί σύντομα στον υποψήφιο της παράταξης που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις Ευρωεκλογές της 25 ης Μαΐου, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η εντολή διαπραγμάτευσης.

Υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως διαδόχου του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, επέμεινε στις σημερινές του δηλώσεις και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία των ψηφοφόρων και προσθέτοντας ότι ο ίδιος χαιρετίζει την ιδέα για έναν επικεφαλής υποψήφιο, ως σημαντικό βήμα για να δημιουργηθεί ο συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στους πολιτικούς εκπροσώπους και στους πολίτες.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει πως “ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι ο υποψήφιος των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που ξεπουλούν τα πάντα και που θα προτιμούσαν να αφήσουν και πάλι τις χρηματαγορές και τις τράπεζες να δρουν ανεξέλεγκτα”, προσθέτοντας πως ο Γιούνκερ είναι ένας χριστιανο-κοινωνιστής πολιτικός, με τον οποίο θα υπάρξει μια συμμαχία για μια Κοινωνική Ενωση.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία των ψηφοφόρων και να αναζητηθούν πλειοψηφίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκλογή του κ. Γιούνκερ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, αν και Σοσιαλδημοκράτης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που, ήδη την επομένη των Ευρωεκλογών, τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος, για την ανάληψη της θέσης του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως πριν τις Ευρωεκλογές είχε συμφωνηθεί ότι ο επικεφαλής της ισχυρότερης παράταξης θα πρέπει να αναλάβει αυτή τη θέση, και πως ό, τι ίσχυε πριν τις εκλογές θα πρέπει να ισχύσει και μετά από αυτές.

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να καταθέσουν την πρότασή τους για το μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, και σύμφωνα με τ Συνθήκη της Λισαβόνας θα πρέπει να ληφθούν υπ όψει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ωστόσο τον τελικό λόγο έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εντονες επιφυλάξεις κατά του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξακολουθούν να προβάλουν κυρίως η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Σουηδία και η Ολλανδία.