Η νοσοκόμα Sandra Lindsay ήταν ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που έλαβε το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα πλήρωνε βαρύ τίμημα στην πανδημία με τους νεκρούς να ξεπερνούν το τραγικό ορόσημο των 300.000.

Η Lindsay, που είχε και η ίδια φροντίσει ασθενείς με COVID-19, εμβολιάστηκε σε νοσοκομείο τους Κουίνς, στη Νέα Υόρκη, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Άντριου Κουόμο να χειροκροτεί παρακολουθώντας τη διαδικασία μέσω livestream.

«Δεν ένιωθα διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο έχω κάνει» δήλωσε. «Νιώθω ελπίδα και ανακούφιση, ελπίζω αυτό να σημάνει την αρχή του τέλος μιας πολύ επώδυνης περιόδου στην ιστορία μας».

«Έγραψε ιστορία» σχολίασε ο Κουόμο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, όπου άρχισαν οι εμβολιασμοί.

Οι εμβολιασμοί on camera ήταν μέρος της μεγάλης εκστρατείας των αρχών για τη δημόσια υγεία με στόχο να δημιουργηθεί στους πολίτες το αίσθημα πως το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Οι δύο δόσεις του χορηγούνται με απόσταση περίπου τριών εβδομάδων, μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech την Παρασκευή.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας εμβόλια είχαν φτάσει σχεδόν και στα 145 σημεία διανομής, που έχουν επιλεγεί για να υποδεχθούν τις αρχικές παρτίδες, την ώρα που κάποια μεγάλα νοσοκομεία άρχιζαν ήδη τους εμβολιασμούς.

Τα πρώτα εμβόλια χάρισαν χαραμάδα ελπίδας στο ζοφερό τοπίο με τις 300.000 χαμένες ζωές και τον αριθμό – ρεκόρ των νοσηλευόμενων που έφτασε τους 109.000.

Την τελευταία εβδομάδα, οι ΗΠΑ καταγράφουν 2.462 θανάτους ημερησίως, απολογισμός που είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η πορεία των εμβολιασμών

Η μεταφορά των πρώτων 2,9 εκατ. δόσεων του εμβολίου άρχισε την Κυριακή. Οι πρώτες δόσεις προορίζονται για υγειονομικούς και φιλοξενούμενους σε γηροκομεία, και ακολουθούν οι εργαζόμενοι σε καίριες θέσεις και οι ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου διασφάλισης της συνέχισης της δράσης της κυβέρνησης σε περίπτωση ανάγκης, εμβόλια δόθηκαν επίσης σε σημαντικά στελέχη, μέλη του Κογκρέσου και της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε το εμβόλιο on camera, όπως έπραξαν ή θα πράξουν και άλλοι αξιωματούχοι έπραξαν ή θα πράξουν.

Θα πάρει μήνες πριν το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα της χρήσης μάσκας και της τήρησης αποστάσεων.