Η Κίνα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εγχώριας μετάδοσης του νέου κορονοϊού τον χειμώνα εξαιτίας των εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά και της επιτάχυνσης του ρυθμού εξάπλωσης της παγκόσμιας πανδημίας της COVID-19, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υγειονομικής αρχής της Κίνας.

Τον χειμώνα μπορεί να υπάρξουν σποραδικά κρούσματα σε κάποιες περιοχές της Κίνας και κάποιες εστίες κρουσμάτων σε άλλες, δήλωσε ο Λι Μπιν, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ούτε για μια στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση της εργασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας στην Κίνα», σημείωσε.

Χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Γαλλία αναφέρουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα του κορονοϊού. Αντιθέτως η Κίνα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του νέου κορονοϊού από τις αρχές του καλοκαιριού, αν και εστίες μετάδοσης στην κοινότητα έχουν περιοδικά πλήξει τμήματα της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, μια χούφτα τοπικών κρουσμάτων που συνδέθηκαν με εισαγωγές τροφίμων καταγράφηκαν στη βόρεια πόλη-λιμάνι Τιαντζίν, ενώ ένας εργαζόμενος σε αεροδρόμιο της Σανγκάης προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό μολονότι δεν ήρθε σε άμεση επαφή με κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Αξιωματούχοι που μετείχαν στη συνέντευξη αυτή Τύπου που δόθηκε σήμερα επισήμαναν μια αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων μεταξύ των ταξιδιωτών που φτάνουν στην Κίνα από το εξωτερικό.

Η Κίνα συνεχίζει να τηρεί τη διακοπή της έκδοσης βίζας για ορισμένους ξένους υπηκόους, ενώ έχει επιβάλει περιορισμό στις μετακινήσεις στο εξωτερικό Κινέζων πολιτών που δεν επείγουν, δήλωσε ο Γιν Τσενγκτζί, ο υποδιευθυντής της Εθνικής Αρχής Μετανάστευσης.

Η χώρα έχει επίσης λάβει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τις εισαγωγές κατεψυγμένων τροφίμων, έχοντας προβεί σε τυχαίους ελέγχους σε περισσότερα από 870.000 δείγματα, σημείωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Μπι Κεξίν, ένας αξιωματούχος της Γενικής Αρχής Τελωνείων.

Οι κινεζικές αρχές αξιώνουν πιστοποιητικά από τους προμηθευτές ενώ και οι ρυθμιστές της αγοράς θα πρέπει να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά των κατεψυγμένων τροφίμων που δεν εντοπίζεται η προέλευσή τους, δήλωσε παράλληλα ο Τσεν Σου, ένας αξιωματούχος της Κρατικής Αρχής για τη Ρύθμιση της Αγοράς.

Ερωτηθείς αν η Κίνα θα δημιουργήσει λεγόμενες ταξιδιωτικές φούσκες με χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από τον νέο κορονοϊό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Λούο Τζαοχούι σημείωσε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές φούσκες δεν αρνούμαστε αυτήν την πιθανότητα, αλλά πιστεύουμε ότι ακόμη δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε ο Λούο.

Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη συμφώνησαν να ανοίξουν την πρώτη ταξιδιωτική φούσκα στα τέλη του Νοεμβρίου.

Στην ερώτηση αν η Κίνα θα δεχθεί και θα βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών από άλλες χώρες, ο ίδιος απάντησε ότι η Κίνα θα εξετάσει την αποστολή Κινέζων ειδικών σε αυτές τις χώρες για να συνδράμουν στη θεραπεία τους.

Ο Λούο προειδοποίησε εξάλλου τους Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό. «Συνιστούμε να μην πηγαίνετε στο εξωτερικό», υπογράμμισε.