Ακόμα κι αν αναδειχθεί νικητής ο Τζο Μπάιντεν στην εκλογική αναμέτρηση της Αμερικής, το κύμα του τραμπισμού δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.

Αυτό προβλέπει το CNN σε σημερινό του δημοσίευμα, παρά τις δηλώσεις μάλιστα του υποψηφίου των Δημοκρατικών πως θα ξαναβάλει την Αμερική στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα σεβαστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Το CNN θεωρεί ωστόσο πως ένας πρόεδρος 78 ετών μπορεί να μην είναι σε φυσική θέση να οργώνει τον κόσμο με το Air Force One.

Ακόμα και αν είναι, ο πρώτος του χρόνος στο Οβάλ Γραφείο, κατά το CNN πάντα, θα αφιερωθεί στη διάσωση της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού. Ο Μπάιντεν δεν έχει πια τη δυνατότητα για ευρύτερες συμμαχίες και η μάχη με το Πεκίνο αναμένεται να κορυφωθεί, παρά τις δηλώσεις του για ευρύτερο συνασπισμό κατά της Κίνας.

Η Αμερική δεν θα επιστρέψει ποτέ στη θέση που ήταν προ Τραμπ, ισχυρίζεται το CNN, γιατί κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται πως ο Τραμπ δεν συνέβη ποτέ.

Οι δυνάμεις που τον έφεραν εξάλλου στην εξουσία είναι εδώ και μπορούν να αποδώσουν έναν ακόμα εθνικιστή πρόεδρο την επόμενη τετραετία.

«Η Κίνα έχει ισχυροποιήσει την εξουσία της στην Ασία … Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να φαντάζεται έναν κόσμο χωρίς την εγγύηση της αμερικανικής δύναμης. Και η Ρωσία θα κάνει τις αταξίες της όποτε μπορεί», παρατηρεί σχετικά το δίκτυο.

Η προεδρία του Μπάιντεν μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική σταθερότητα και λιγότερα προβλήματα στο εσωτερικό, καταλήγει το CNN, «μην περιμένετε πάντως παγκόσμια κυριαρχία σε έναν διχασμένο κόσμο».