Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Freedom House», Ντέιβιντ Κράμερ, προειδοποιεί πως οι φυσικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στο Μαυροβούνιο και η ανεπαρκής ανταπόκριση της κυβέρνησης δημιούργησαν απειλητικό περιβάλλον για τα ΜΜΕ στη χώρα.

Ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σε επιστολή του προς τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι ανησυχεί για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στο Μαυροβούνιο και του ζήτησε να απευθύνει προειδοποίηση στον πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

«Σας καλώ να μεταφέρεται την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης λόγω των επιθέσεων στην ελευθερία των ΜΜΕ στο Μαυροβούνιο απευθείας στον πρωθυπουργό Τζουκάνοβιτς και να του ζητήσει να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα ερευνήσει πλήρως τις υποθέσεις και θα διώξει τους δράστες και τους εντολείς πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κράμερ.

Ο πρόεδρος της ΜΚΟ αναφέρει σειρά επεισοδίων που συνέβησαν, αρχίζοντας από την έκρηξη βόμβας μπροστά από τους χώρους της εφημερίδας «Βιέστι» στις 26 Δεκεμβρίου, όταν καθαρά από τύχη δεν τραυματίστηκε κανένας.

«Ωστόσο, η έκρηξη είναι μόνον η τελευταία από μία σειρά επιθέσεων στη “Βιέστι”. Οχήματα της εταιρείας πυρπολήθηκαν, σε σπίτι εργαζόμενου τοποθετήθηκε βόμβα και αρκετά μέλη της συντακτικής ομάδας δέχθηκαν επιθέσεις και απειλές κατά της ζωής τους. Αν και ορισμένες από τις υποθέσεις αυτές έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, η οργάνωση Freedom House, μαζί με άλλους διεθνείς και εγχώριους παρατηρητές, εξακολουθεί να ανησυχεί ότι άτομα που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις δεν έχουν ταυτοποιηθεί και ότι σε δράστες επιθέσεων έχουν επιβληθεί ήπιες ποινές» τονίζεται στην επιστολή προς τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Ο κ. Κράμερ σημειώνει ότι στις 13 Ιανουαρίου τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός μπροστά από το σπίτι του συγγραφέα και αρθρογράφου της εφημερίδας «Βιέστι» Γιέβρεμ Μπρκόβιτς, τα άρθρα και τα βιβλία του οποίου ερευνούν τη σχέση μεταξύ πολιτικών και οργανωμένου εγκλήματος στο Μαυροβούνιο.

«Έγινε επίσης στόχος επίθεσης με μεταλλικές ράβδους το 2006 και τότε είχε δολοφονηθεί ο οδηγός του, αλλά δεν υπήρξαν συλλήψεις για την επίθεση αυτή» ανέφερε ο κ. Κράμερ.

Το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τον κ. Κράμερ, αποτιμάται ως μερικώς ελεύθερη χώρα σύμφωνα με το Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2014.

«Παρ’ ότι η νομική προστασία βελτιώθηκε, τα ΜΜΕ εξακολουθούν να υπόκεινται σε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές πιέσεις και η απειλή των αντιποίνων μέσω φυσικών επιθέσεων σε δημοσιογράφους εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΜΚΟ.