Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η Πολωνία προσφέρει υλικό για περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα για τη αντιμετώπιση της κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Χθες, η Πολωνία προσέφερε 156 μονάδες στέγασης προσφύγων στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που παρείχαν βοήθεια στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τραγωδίες όπως η πρόσφατη πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόρια στη Λέσβο, η οποία άφησε χιλιάδες πρόσφυγες χωρίς καταφύγιο. Αυτές οι προσφορές είναι μια συγκεκριμένη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» όπως ανέφερε ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Η κίνηση από την Πολωνία έρχεται σε συνέχεια της βοήθειας που εστάλη από την Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία -που είχε σταλεί από τον Απρίλιο- η οποία περιλαμβάνει υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη μπάνιου, τέσσερα ιατρικά κοντέινερ και έναν ιατρικό σταθμό, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Απαντώντας σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 κράτη-μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90.000 είδη στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διοχετεύει τη βοήθεια της ΕΕ.

H Νορβηγία στέλνει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

Ιατρικό κλιμάκιο για την παροχή ιατρικής φροντίδας στέλνει στη Λέσβο η Νορβηγία μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Έπειτα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Υγείας για την παροχή βοήθειας με αποστολή ιατρικού προσωπικού, η Νορβηγία θα στείλει στη Λέσβο ομάδα γιατρών και νοσοκόμων με εμπειρία σε υγειονομικές κρίσεις έκτακτης ανάγκης (ΕΜΤ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η ομάδα θα παρέχει υποστήριξη στις υγειονομικές δομές του νησιού για δύο εβδομάδες, αλλά ενδέχεται να παραμείνει περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το ιατρικό κλιμάκιο διαθέτει εμπειρία από την πρόσφατη συνδρομή του στην αντιμετώπιση της επιδημίας ιλαράς στη Σαμόα τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς και στην νέα επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική υποστήριξη. Η προσφορά μας για αποστολή ιατρικής βοήθειας θα συμβάλει στην επείγουσα υγειονομική περίθαλψη τις επόμενες εβδομάδες» σημειώνει η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ινε Μαρίε Έρικσεν Σοράιντε.

«Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Είμαι ικανοποιημένη με την καλή συνεργασία που έχουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν προκύπτουν επείγουσες ανάγκες όπως αυτή. Οι προσπάθειες της Νορβηγίας συνδέονται με τον μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος τώρα συντρέχει στη χρηματοδότηση και τον συντονισμό της παροχής ιατρικής φροντίδας», προσθέτει η κ. Έρισκεν-Σοράιντε.

Η νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης είναι υπεύθυνη για την ομάδα σε συνεργασία με τη νορβηγική Διεύθυνση Υγείας. Το ιατρικό προσωπικό προέρχεται από νοσοκομεία από όλη τη Νορβηγία.