Το καθεστώς ουδετερότητας της Αυστρίας ως πρότυπο για την Ουκρανία, κάτι που όπως σημειώνει είναι λογικό κι αξίζει να συζητηθεί, προτείνει ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Κατά την άποψή του, αυτό θα καθιστούσε την Ουκρανία «ουδέτερο κράτος-γέφυρα», οργανωμένο σε δημοκρατική και ομοσπονδιακή βάση, ενώ θα αποτελούσε μια επιτυχία ευρωπαϊκής ήπιας δυναμικής, ωστόσο είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να λάβουν η ουκρανική κυβέρνηση και ο ουκρανικός λαός.

Τις θέσεις του αυτές ο Αυστριακός καγκελάριος ανέπτυξε κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ζητώντας να εξετασθεί το καθεστώς ασφάλειας της Ουκρανίας μετά το ισχυρό κίνητρο που δίνει η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ επισήμανε πως αυτή η πολιτική επιλογή ονομάζεται ουδετερότητα, επιχείρημα που πρόσφατα αναπτύχθηκε επίσης από την αδέσμευτη Φινλανδία.

Όπως αναφέρει ο κ. Φάιμαν στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, η Βιέννη θα προσφερόταν ως τόπος διαπραγματεύσεων για το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας, και σε αυτές «η Αυστρία θα μπορούσε να συμβάλει με την εμπειρία της».

Στην εκδοχή της ουδετερότητας για την Ουκρανία, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε αναφερθεί και κατά την προχθεσινή ομιλία του στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, ενώ για ένα καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα αυτή, κατά το αυστριακό πρότυπο, είχε κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων της αυστριακής αντιπολίτευσης, Πέτερ Πιλτς.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών όσο και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε τονίσει πως την παρούσα στιγμή δεν θα ήταν φρόνιμη η πρόταση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Είχε επίσης επισημάνει πως το ζήτημα του μέλλοντος για την Ουκρανία είναι η επίτευξη, αφενός μιας προσέγγισής της με την ΕΕ και αφετέρου η παράλληλη εξομάλυνση της σχέσης με τη Ρωσία σε εταιρική βάση.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει στους Ουκρανούς συνομιλητές του την πρόθεση της Αυστρίας να συνδράμει ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στη μεταρρύθμιση του ουκρανικού Συντάγματος.

Το καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, που ισχύει με μια διάταξη που εντάχθηκε στο Σύνταγμα της χώρας το 1955, υπήρξε και είναι η κεντρική σταθερά της αμυντικής πολιτικής της και θεωρείται ότι φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» από τον αυστριακό πληθυσμό ο οποίος στη συντριπτική πλειοψηφία του συνεχίζει έως σήμερα να τοποθετείται υπέρ της διατήρησής της και το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει όλα τα πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής να υπεραμύνονται σθεναρά του καθεστώτος ουδετερότητας.

Η αυστριακή ουδετερότητα εορτάζεται την 26η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955, όταν η χώρα – έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσής της σε τέσσερις ζώνες επιρροής – ανέκτησε την πλήρη κυριαρχία της με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος θεσπίζοντας τη διαρκή ουδετερότητα της Αυστρίας.