Την απόφασή του σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί αναμένεται να εκδώσει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, με τον τουρκικό Τύπο να προεξοφλεί πως η απόφαση θα είναι υπέρ της μετατροπής αυτής, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Tούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι σήμερα είναι πιθανό το Συμβούλιο Επικρατείας να ανακοινώσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν παράνομη.

Σε συνέντευξή του στο ANADOLU ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν φέρνει ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων που ως ναός δεν εμποδίζεται η επισκεψιμότητά της. «Για επίσκεψη ξένων και ντόπιων τουριστών, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι οι χώροι αυτοί μουσεία. Όπως για παράδειγμα, η Παναγία των Παρισίων που είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα λειτουργίας πηγαίνουν οι χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Το ίδιο και στην εκκλησία Sacré-Coeur στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό. Και η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών» τόνισε.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, παρά τη διεθνή κατακραυγή ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση τουρκικός Τύπος σχεδόν προεξοφλεί ότι η Αγία Σοφία θα αλλάξει χαρακτήρα.

Αλλά και η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις της. Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ Νουμάν Κουρτουλμούς εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, ημέρα που συμπίπτει με την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Δικαστηρίου αφήνει περιθώρια στον Τούρκο πρόεδρο να λάβει την τελική απόφαση. 

«Αναμένουμε από την Τουρκία τις αποφάσεις της και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος που έχουμε πει πολλές φορές θα δημιουργήσει αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για το θέμα.

Κίνηση με μεγάλο ρίσκο, η οποία θα έχει κόστος για την Τουρκία, χαρακτήρισε μια πιθανή απόφαση από πλευράς Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μια τέτοια ενέργεια θα σημαίνει ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να επιστρέψει σε ένα οθωμανικό παρελθόν, ότι μετατρέπεται σε μία ισλαμική δημοκρατία και ότι απομακρύνεται από τις αξίες της Ευρώπης, είπε, εκτίμησε, ωστόσο, ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα τολμήσει να το κάνει.

Διάλογο ζητάει από την Άγκυρα η UNESCO

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αντιδράσεις και από τον μουσουλμανικό κόσμο

Και ο μουσουλμανικός κόσμος αντιδρά στην βίαιη αλλαγή του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

«Όλοι να έχουμε το σεβασμό προς τους λατρευτικούς ναούς. Όπως φαίνεται και από το όνομα, Αγιά Σοφιά, είναι ένας χριστιανικός ναός. Βέβαια, υπήρχαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί και όταν μετατράπηκε σε τζαμί στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τάδε ημερομηνία, αυτό ήταν. Και από κει και πέρα, όταν μετατράπηκε σε μουσείο εκείνη την εποχή, οι πολιτικές αρχές αποφάσισαν αυτό και έτσι. Αλλά εγώ, σαν θρησκευτικός, θα ήταν καλό δηλαδή, να έχουμε τον σεβασμό. Αρκεί αυτή η ονομασία Αγιά Σοφιά, φαίνεται από την ονομασία της ότι είναι ένα χριστιανικός ναός, ιερός ναός για τους χριστιανούς. Και βλέπω ότι δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση τώρα να γίνεται, δηλαδή» δήλωσε ο Μουφτής Κομοτηνής, Χαλίλ Τσιχάντ.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Όπου πολεμάται ο πολιτισμός πέφτει η ανθρώπινη αξία

Σε παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού.

«Η Αγία Σοφία είναι θέμα που αγγίζει τα εσώτερα των Ανθρώπων, όχι μόνο των θρησκευομένων αλλά και γενικότερα. Δεν είναι μόνο Χριστιανικό μνημείο αλλά και παγκόσμιου πολιτισμού και όπου πολεμάται ο πολιτισμός πέφτει η ανθρώπινη αξία. Όλα δείχνουν ότι η ανθρωπιά χάνει κάθε μέρα και περισσότερο» επεσήμανε.