Με τον εντονότερο τρόπο καταδίκασε το Ιράν τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στη Βηρυτό, σε μικρή απόσταση από το Ιρανικό Πολιτιστικό Κέντρο και τα γραφεία πολλών ιρανικών μέσων ενημέρωσης στον Λίβανο.

Το Ιράν «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια (…) η οποία στοχεύει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενότητα του Λιβάνου» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ, κατηγορώντας το Ισραήλ το οποίο, όπως είπε «δεν χαίρεται από τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν όλες οι πολιτικές οργανώσεις» στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, γύρω στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ένας βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε μια BMW πάνω σε ένα οδόφραγμα, κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο τους Μπιρ Χάσαν, στη νότια Βηρυτό. Σχεδόν ταυτόχρονα, μια Mercedes την οποία οδηγούσε ένας άλλος βομβιστής εξερράγη σε απόσταση 50 μέτρων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν, ο βασικός σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μπαίνει στο στόχαστρο σουνιτών τζιχαντιστών στη Βηρυτό. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA επιβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο, στα γραφεία του ίδιου του IRNA και στα γραφεία του ιρανικού τηλεοπτικού καναλιού Irib.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Ουάελ Άμπου Φάουρ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις είναι συνολικά έξι, συμπεριλαμβανομένων και των δύο δραστών. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 103 και μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλά παιδιά.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αζάμ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να χτυπά «τα πολιτικά και στρατιωτικά κέντρα του Ιράν και του κόμματός του στον Λίβανο (σ.σ. την οργάνωση Χεζμπολάχ) μέχρι να επιτευχθούν δύο στόχοι: η αποχώρηση αυτού του κόμματος του Ιράν από τη Συρία και η απελευθέρωση των κρατουμένων μας από τις λιβανέζικες φυλακές».

«Το κόμμα του Ιράν δεν θα βρει ησυχία στον Λίβανο μέχρι να επανέλθει η ειρήνη στη Συρία», προσθέτει η οργάνωση η οποία είχε αναλάβει τον περασμένο Νοέμβριο την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της πρεσβείας του Ιράν στη Βηρυτό, από την οποία σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση που σημειώνεται στον Λίβανο μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας, το περασμένο Σάββατο. Ο πρωθυπουργός Ταμάμ Σαλάμ καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι καταδεικνύει «πόσο αποφασισμένες είναι οι δυνάμεις του κακού να πληγώσουν τον Λίβανο και να σπείρουν τη διχόνοια». Ο υπουργός Εσωτερικών Νουάντ Μασνούκ που ανήκει στο Κίνημα της 14ης Μαρτίου (τάσσεται κατά του συριακού καθεστώτος) κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν με τον στρατό για να κλείσουν οι «διαβάσεις του θανάτου» από τις οποίες στέλνονται στη Συρία κλεμμένα αυτοκίνητα, παγιδεύονται εκεί με εκρηκτικά και επιστρέφουν στον Λίβανο για να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις.