Ένας διαπρεπής δικηγόρος, πανεπιστημιακός και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς ο οποίος δικάστηκε σήμερα στο Πεκίνο παρέμεινε σιωπηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, για να καταγγείλει αυτήν που ο συνήγορός του χαρακτήρισε μια «παράσταση» από μέρους της κινεζικής δικαιοσύνης, εν μέσω της κλιμάκωσης της καταστολής των αντιφρονούντων.

Ο Σου Ζιγιόνγκ, ο οποίος έχει απευθύνει εκκλήσεις στους ηγέτες της Κίνας για περισσότερη διαφάνεια, δικάστηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Κίνας.
Ιδρυτής του Κινήματος των Νέων Πολιτών, ενός άτυπου δικτύου ακτιβιστών το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών, ο Σου βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης πέντε ετών για «παράνομη συνάθροιση με στόχο την υπονόμευση» της κυβέρνησης.

Δεκάδες αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, είχαν λάβει θέσεις γύρω από το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του Πεκίνου, παρενοχλώντας τους δημοσιογράφους και εμποδίζοντας φωτοειδησεογράφους και εικονολήπτες να τραβήξουν υλικό, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Ο Ζιανγκ Τσινγκφάνγκ, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σου, δήλωσε ότι ο πελάτης του «τήρησε σιωπή» καθ’ όλη την διάρκεια της μακροσκελούς —εξάωρης— ακροαματικής διαδικασίας.

«Δεν προτιθέμεθα να πάρουμε μέρος σε αυτή τη θεατρική παράσταση. Δεν είμαστε ηθοποιοί. Δεν μπορούμε να παίξουμε κωμωδία», είπε ο Ζιανγκ στο Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε: «το δικαστήριο προσπάθησε να αναγκάσει τον Σου να μιλήσει (. . .) έχασε δέκα λεπτά προσπαθώντας να πείσει τους δικηγόρους να εκφραστούν».
Ο Σου, ο οποίος προωθεί άοκνα προτάσεις για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, είχε προτείνει την πραγματοποίηση μιας κινητοποίησης των πολιτών εναντίον της διαφθοράς και είχε ζητήσει να υπάρξει διαφάνεια όσον αφορά τις περιουσίες ανώτατων δημοσίων λειτουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Ο Σου είναι ο ένας από τους συνολικά οκτώ ακτιβιστές κατά της διαφθοράς που είχε γίνει γνωστό ότι επρόκειτο να δικαστούν άμεσα με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών και της διατάραξης της δημόσιας τάξης, καθώς το τελευταίο διάστημα στην Κίνα καταγράφεται κλιμάκωση της εκστρατείας κατάπνιξης των φωνών των διαφωνούντων.
Καθώς στην Κίνα το δικαστικό σύστημα συνδέεται στενά με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, θεωρείται σχεδόν απόλυτα βέβαιο ότι σε όλες τις δίκες οι αποφάσεις θα είναι καταδικαστικές.

Παρά το ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη είναι «ανεπαρκή» για να αποδειχτεί ότι τελέστηκε η αξιόποινη πράξη «οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή της βαρυτέρας ποινής», δηλαδή κάθειρξης πέντε ετών, τόνισε ο Ζιανγκ, διευκρινίζοντας ότι δεν ορίστηκε η ημερομηνία για την ανακοίνωση της ποινής του ακτιβιστή.

Σύμφωνα με συνηγόρους ακτιβιστών, δεν είναι τυχαίο το ότι οι διαδικασίες αυτές διεξάγονται λίγο πριν αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος.

Περίπου 20 υποστηρικτές του Σου πάντως είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, ενώ μια ομάδα εξ αυτών ύψωσε ένα πανό με το οποίο καλούσε τους κυβερνητικούς να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία—κατά το βασικό αίτημα του ακτιβιστή.

Δεν επετράπη σε ξένους δημοσιογράφους και ξένους διπλωμάτες να παρακολουθήσουν τη δίκη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας απεσταλμένος ευρωπαϊκής χώρας.

Σε εικόνες που μετέδωσε το BBC και βιντεοσκοπήθηκαν κοντά στο δικαστήριο ένας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης προπηλακίζονται και απωθούνται από δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων είναι κουκουλοφόρος, ενώ ένας ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι αστυνομικοί του έσπασαν τη φωτογραφική του μηχανή.

«Βάσει των πληροφοριών που έχω, οι δημοσιογράφοι αυτοί αψήφησαν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις. . . και παρεισέφρησαν σε μια απαγορευμένη ζώνη, συνεπώς το αρμόδιο προσωπικό (ασφαλείας) τους απομάκρυνε από τον χώρο αυτό», δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Σου Ζιγιόνγκ δικάζεται «σύμφωνα με το νόμο», τόνισε πως η διαδικασία είναι σύμφωνη με «το κράτος δικαίου» της Κίνας και επισήμανε ακόμη την «ανεξαρτησία (του συστήματος απονομής) της δικαιοσύνης» στην ασιατική χώρα.

Ο Σου είχε δημοσιεύσει τον Μάιο του 2012 ένα άρθρο με τίτλο «Η Κίνα χρειάζεται ένα Κίνημα Νέων Πολιτών». Έκτοτε, δεκάδες άνθρωποι που συνδέονται με το Κίνημα αυτό έχουν γίνει στόχος άτυπων ή επίσημων διώξεων και συλλήψεων.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες την «υποκρισία» των κινεζικών αρχών διότι δικάζουν τους ακτιβιστές αυτούς την
ώρα που διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να καταβάλλουν προσπάθειες για να υπάρξει διαφάνεια και να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς, όπως οι δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στο Πεκίνο, εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία του για τη «σκλήρυνση» της στάσης των κινεζικών αρχών έναντι υποστηρικτών των ελευθεριών, αναφερόμενος ιδίως στο Κίνημα Νέων Πολιτών. Οι ΗΠΑ, εξάλλου, είχαν επίσης εκφράσει τις «ανησυχίες τους» μετά τη σύλληψη του Σου τον Ιούλιο του 2013. Το Πεκίνο αντέδρασε χθες καλώντας εκ νέου τις άλλες χώρες να «μην αναμιγνύονται σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».