Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή της αναφέρθηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 3 την προηγουμένη.

Στο ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο της, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας διευκρίνισε ότι όλα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Τα δέκα από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία και ένα στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν.

Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για 40 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από 36 το προηγούμενο 24ωρο.

Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 82.985 στην Κίνα.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.634 νεκρούς.

Βραζιλία: 653 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 15.813 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε άλλους 653 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αυξάνοντας στα 22.666 το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα που πλέον κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα μόλυνσης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 15.813 στα 363.211.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφεται μακράν ο πιο βαρύς απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, με σχεδόν 100.000 νεκρούς επί συνόλου 1,6 εκατ. κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ξεπέρασαν τους 40.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Με 22.666 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 363.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, η Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία σε όλη την περιφέρεια, ακολουθούμενη από το Μεξικό (7.394 νεκροί επί συνόλου 68.620 κρουσμάτων μόλυνσης) και το Περού (3.456 νεκροί επί συνόλου 119.959 κρουσμάτων μόλυνσης).

Παρά την υγειονομική καταστροφή στη χώρα του, που κατατάσσεται πλέον εδώ και λίγες ημέρες δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πήρε μέρος χθες Κυριακή σε δημόσια συγκέντρωση μαζί με υποστηρικτές του, αψηφώντας για άλλη μια φορά τις συστάσεις των γιατρών και τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι τοπικές αρχές στις περισσότερες πολιτείες, εμφανίστηκε μπροστά στο προεδρικό μέγαρο φορώντας λευκή μάσκα. Αλλά πολύ γρήγορα την έβγαλε για να χαιρετήσει το πλήθος, να σφίξει χέρια, να αγκαλιάσει υποστηρικτές του. Δεν δίστασε να πάρει ένα παιδί στους ώμους.

Ο αριθμός των νεκρών στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), η οικονομική κρίση που πυροδοτεί η πανδημία θα αφήσει άλλους 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνεργους στα κράτη της περιοχής φέτος.

Ισημερινός: Στις 3.108 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 – 36.756 κρούσματα μόλυνσης

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 498 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να αυξάνεται έτσι σε 3.108 νεκρούς επί συνόλου 36.756 μολύνσεων.

Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς οι υγειονομικές αρχές θεωρούν πως σχεδόν 2.000 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην COVID-19, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί αυτό.

Η επαρχία Γουάγιας (νοτιοδυτικά) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με 13.787 κρούσματα (+217) και 1.362 θανάτους. Η Γουαγιακίλ, πρωτεύουσα της επαρχίας και οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, είναι το αστικό κέντρο της χώρας που έχει υποστεί το σκληρότερο χτύπημα, με 9.606 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

Και οι 24 επαρχίες του Ισημερινού έχουν καταγράψει κρούσματα, ακόμη και τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Γουαγιακίλ, άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού με σκοπό να ξαναρχίσει κάποια οικονομική δραστηριότητα. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις εσωτερικού και οι διεθνείς πτήσεις θα ξαναρχίσουν από την 1η Ιουνίου στις 00:00 (τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο διευκρίνισαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι δεν θα επαναληφθούν όλες οι πτήσεις, παρά το 30% του συνόλου, ενώ οι ταξιδιώτες θα καλούνται να προσκομίζουν ιατρικά πιστοποιητικά που θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 κατόπιν εξετάσεων που θα πρέπει να έχουν γίνει το μέγιστο 72 ώρες πριν από την επιβίβασή τους στην πτήση.