Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε αργά το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαΐου (πρωί Τρίτης σε ώρα Ελλάδας) ότι θα βάλει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση που χορηγεί η χώρα του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) και θα επανεξετάσει τον εάν αυτή θα παραμείνει μέλος του ή όχι μέσα σε τριάντα ημέρες, εάν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής) προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής που απηύθυνε στον επικεφαλής του ΠΟΥ, τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Μάλιστα, «ανέβασε» την επιστολή στον λογαριασμό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Στο κείμενο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαριθμεί αυτά που θεωρεί σφάλματα του οργανισμού στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά το ότι αγνόησε τις πρώτες αναφορές για την εμφάνιση του SARS-CoV-2 και ότι τηρεί πολύ στενή σχέση και πολύ ήπια στάση έναντι της Κίνας.

«Είναι καθαρό ότι τα επανειλημμένα σφάλματα από τη δική σας πλευρά και από πλευράς του οργανισμού σας στην αντίδραση στην πανδημία κόστισαν πάρα πολύ ακριβά στον κόσμο. Ο μόνος δρόμος μπροστά για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι να δείξει πως διατηρεί την ανεξαρτησία του έναντι της Κίνας», αναφέρει ο Τραμπ στην επιστολή του.

Νωρίτερα, χθες, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος είχε εξαπολύσει για άλλη φορά φραστικά πυρά εναντίον του ΠΟΥ από τον Λευκό Οίκο. «Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», διότι «είναι μαριονέτα της Κίνας», πέταξε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την υγεία, ανέστειλαν τη χορήγησή της στα μέσα του Απριλίου, κατηγορώντας τον ΠΟΥ ότι έχει υπερβολικά στενή σχέση με την κυβέρνηση στο Πεκίνο και ότι έκανε μεγάλα λάθη στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Επίσης χθες (18/05), κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνέλευσης του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επανέλαβε πως ο ίδιος και ο ΠΟΥ έκρουσαν «γρήγορα» τον κώδωνα του κινδύνου και συνέχισαν να το κάνουν «συχνά», ενώ σημείωσε πως θα διενεργηθεί «ανεξάρτητη» έρευνα για την αντίδραση του οργανισμού και των χωρών μελών «όσο συντομότερα είναι δυνατόν», πάντως την «προσήκουσα στιγμή».