Η κυβέρνηση της Ισπανίας προειδοποίησε σήμερα την αντιπολίτευση ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε «υγειονομικό και οικονομικό» χάος, εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν παραταθεί.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, που δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους στη χώρα, θα ζητήσει την προσεχή Τετάρτη από το ισπανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμη 2 εβδομάδες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ 0ι αντίπαλοί του τού καταλογίζουν κυρίως ότι έχει επιβάλει δρακόντειους περιορισμούς στην ελευθερία των μετακινήσεων.

Το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απειλεί αυτήν την φορά να απόσχει, μέσω δηλώσεων του ηγέτη του Πάμπλο Κασάδο.

Ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να του αλλάξει γνώμη έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο, διάρκειας μίας ώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος. Όμως, «τον προειδοποίησε ότι το να μη στηρίξει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μπορεί να οδηγήσει την Ισπανία στο υγειονομικό και οικονομικό χάος».

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δήλωσε, από την πλευρά του, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Όταν ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης λέει ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, δεν μοιάζει συμβατό να συνεχίζουμε να ζητάμε από τους Ισπανούς έκτακτα μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους. Δεν έχει νόημα».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν επιτρέπει απλά την επιβολή της καραντίνας στον πληθυσμό για τον περιορισμό της διασποράς, εκτιμά ο υπουργός Μεταφορών. Αποτελεί επίσης τη νομική βάση για μέτρα, όπως η διευκόλυνση της μερικής ανεργίας και η απαγόρευση των απολύσεων, που υιοθετήθηκαν για να μην καταστραφούν οι ζωές των πολιτών.

«Εκτός του να δίνεται μια τεράστια στήριξη στους πολίτες, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λειτουργεί, υπογράμμισε ο συνάδελφός του Σαλβαδόρ Ίγια, και ως υπουργός Υγείας, πρέπει να σας πω ότι καλύτερα να μην κάνουμε πειράματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στο χάος».

Και μετά το τζόκινγκ, οι Ισπανοί ξανασυναντούν τους κομμωτές τους

«Η κανονικότητα δεν έχει ακόμη επιστρέψει» παραδέχετα η Κοντσί Ναβάρο, κομμώτρια στη Βαρκελώνη, που άνοιξε ξανά το κατάστημά της σήμερα, με ατέλειωτες προφυλάξεις. Στην Ισπανία, τα μικρά καταστήματα ξαναλειτουργούν με επιφύλαξη, την ώρα που η επιδημία του νέου κορονοϊού επιβραδύνεται.

Ανακουφισμένοι που μπόρεσαν να ξαναβγουν στους δρόμους, από το Σάββατο, για να κάνουν βόλτα ή να αθληθούν ατομικά, οι Ισπανοί μπορούν επίσης να τιθασεύσουν τις εξαγριωμένες κόμες τους, έπειτα από αυστηρή καραντίνα επτά εβδομάδων.

Αρκεί να έχουν κλείσει από πριν ραντεβού.

Αλλά και να τηρείται ο κανόνας ένας κομμωτής ανά πελάτη.

Στη Βαρκελώνη, στην εργατική συνοικία Σαγκρέρα, τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Όχι όμως η 56χρονη Κοντσί Ναβάρο, που ήδη εργάζεται φορώντας τη μάσκα της.

«Εργαζόμαστε με νευρικότητα, για να εφαρμόζουμε αυστηρά το πρωτόκολλο, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Όμως είναι σημαντικό να δείχνουμε ότι το κάνουμε καλά, προκειμένου να μην φοβάται ο πελάτης και να επιστρέψει για να κόψει τα μαλλιά του».

Τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση πρέπει να χωρίζει τους πελάτες και τα εργαλεία πετάγονται ή απολυμαίνονται μετά τη χρήση.

Η Ισπανία, που θρηνεί πάνω από 25.000 νεκρούς από την πανδημία, συνεχίζει τη διαδικασία σταδιακής άρσης των μέτρων καραντίνας.

Σήμερα, εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες διανεμήθηκαν στις εισόδους μετρό και σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς «η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους χρήστες» των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως υπενθυμίζει ένα μήνυμα που προβάλλεται στο μετρό της Μαδρίτης.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό Puerta del Sol, μέλη της δημοτικής αστυνομίας δίνουν μια μάσκα σε όλους τους επιβάτες, ακόμα και σε εκείνους που φορούν ήδη και τους συστήνουν να την εφαρμόζουν προσεκτικά «στη μύτη».

«Έχει αρχίσει να έρχεται περισσότερος κόσμος (στο μετρό). Έως σήμερα, δεν έβλεπα τους πολίτες με μάσκες, σήμερα, τους βλέπω» λέει η Κριστίνα Χιμένεθ, ηλικίας 31 ετών, υπάλληλος σε χρηματομεσιτικό γραφείο που δεν σταμάτησε να εργάζεται.