Τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης των χωρών της ΕΕ από τον κορονοϊό θα συζητήσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Στη διάρκεια προπαρασκευαστικής συζήτησης με τους πρεσβευτές των κρατών μελών στην ΕΕ χθες Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτίμησε ότι η πανδημία Covid-19 μπορεί να εξαλείψει έως και το ένα δέκατο της οικονομικής παραγωγής της ηπείρου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε προς τους απεσταλμένους των 27 χωρών μελών της ΕΕ ότι θέλει να χρηματοδοτήσει ένα νέο ταμείο ανάκαμψης μέσω αυξημένου περιθωρίου στον επόμενο κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσαν σήμερα οι πηγές αυτές, οι οποίες μετείχαν στην συζήτηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών ή ενημερώθηκαν γι’αυτήν.

Καθώς ο προϋπολογισμός καλύπτει την περίοδο 2021-27, η Επιτροπή θα ζητήσει μια προσωρινή αύξηση για την περίοδο 2021-22 των εγγυήσεων από τα κράτη μέλη για τους «ίδιους πόρους» του προϋπολογισμού της ΕΕ και ως εκ τούτου το περιθώριο για να επιτραπεί στην Κομισιόν να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα έναντι αυτού.

Οι εκπρόσωποι χωρών, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, που ανήκουν στον συντηρητικό δημοσιονομικά βορρά που έχει αντιταχθεί μέχρι στιγμής σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους στην ΕΕ, δήλωσαν κατά την συνάντηση ότι ένα τέτοιο ταμείο για την ανάκαμψη θα πρέπει να είναι προσωρινό.

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

Κατά την Ηandelsblatt, «η Γερμανία θα πρέπει κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεθαύριο, Πέμπτη,  να σκεφτεί και τις άλλες χώρες μέλη, διότι καλώς ή κακώς η Γερμανία εξαρτάται από το αν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να βγουν επιτυχώς από την αυτήν την κρίση. Ένας ιός δεν σταματά στα εθνικά σύνορα και η οικονομία της Γερμανίας δεν ζει από μόνη της. Εάν οι πιο σημαντικοί Ευρωπαίοι εμπορικοί μας εταίροι βυθιστούν σε μια ύφεση διαρκείας, θα χειροτέρευαν εξίσου γρήγορα οι γερμανικές εξαγωγές και οι άμεσες επενδύσεις».

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει μάλιστα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ανταπόκριση στη επιθυμία των Ευρωπαίων του νότου για κοινά ομόλογα. Όχι για πάντα ούτε για να γίνει ευρεία διασπορά των οφειλών ούτε για να αμοιβαιοποιηθούν τα χρέη (άλλων κρατών μελών). Ένα ταμείο ανοικοδόμησης με κοινά ομόλογα, με σαφώς καθορισμένους στόχους και για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα ήταν ένα μήνυμα όχι μόνο για τη Ρώμη ή τη Μαδρίτη, αλλά και προς τους κερδοσκόπους οι οποίοι μπορεί να στοιχημάτιζαν στην περαιτέρω κατάρρευση της Ιταλίας μετά την καταστροφή του κορονοϊού».