Χιλιάδες Γεωργιανοί εγκαταλείπουν από σήμερα μαζικά την πρωτεύουσα Τιφλίδα και φεύγουν στην ύπαιθρο, καθώς από απόψε θα κλείσουν όλες οι προσβάσεις στην πόλη η οποία μπαίνει σε καραντίνα λόγω της πανδημίας.

Από το πρωί, τεράστια μποτιλιαρίσματα είχαν σχηματιστεί στις εξόδους της πρωτεύουσας, αφού ολόκληρες οικογένειες προτιμούν να περάσουν την περίοδο της καραντίνας στα εξοχικά τους.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαχάρια διέταξε την παράταση των περιοριστικών μέτρων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τις 10 Μαΐου. Από απόψε και για τις επόμενες δέκα ημέρες θα κλείσουν όλες οι είσοδοι των τεσσάρων μεγάλων πόλεων: της πρωτεύουσας, του Ρουστάβι, του Μπατούμι και του Κουτάισι.

«Φεύγουμε σήμερα γιατί η πόλη θα αποκλειστεί το βράδυ. Καλύτερα στο χωριό, παρά να κλειστούμε σ’ ένα διαμέρισμα», εξήγησε ο Τινατίν Καπανάτζε, 24 ετών, ένας από τους πολλούς κατοίκους που επέλεξαν να φύγουν.

Στη Γεωργία έχουν καταγραφεί 306 κρούσματα της Covid-19 και τρεις θάνατοι. Όμως χθες καταγράφηκαν άλλα 26 κρούσματα, αριθμός-ρεκόρ για μία ημέρα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Η υπουργός Υγείας Εκατερίνε Τικαράτζε εξήγησε σήμερα ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια επιδημία αν πάρει μεγάλες διαστάσεις, γιατί δεν υπάρχει επαρκές, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Βόρεια Μακεδονία: Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανήλθε πλέον στα 974, καθώς το περασμένο 24ωρο διαγνώστηκαν 66 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα (27) καταγράφηκαν στην πόλη Κουμάνοβο ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα περισσότερα από τα 974 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στα Σκόπια (339), στο Κουμάνοβο (262) και στο Πρίλεπ (89).

Ακόμη, ένας άνθρωπος που είχε προσβληθεί από το νέο κορονοϊό έχασε σήμερα τη ζωή του, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων από τη νόσο να ανέρχεται στους 45.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την χρονική επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών κατά τη διάρκεια της εορτής του Πάσχα, σε όλη την επικράτεια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει τη Μ. Παρασκευή (17 Απριλίου) στις 4 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη (21 Απριλίου) στις 5 π.μ. Συνολικά, οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους 85 συνεχόμενες ώρες.

Πορτογαλία: Επιπέδωσε η καμπύλη της πανδημίας, δεν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα

Η καμπύλη της επιδημίας την Πορτογαλία φαίνεται ότι έχει επιπεδώσει, όμως τα καλά νέα δεν αρκούν προς το παρόν ώστε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να επανεκκινήσει η οικονομία μιας χώρας που στηρίζεται στον τουρισμό και τις εξαγωγές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Μέχρι και σήμερα στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 18.091 κρούσματα και 599 θάνατοι από την Covid-19, απολογισμός πολύ μικρότερος σε σύγκριση με εκείνον της γειτονικής Ισπανίας, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 18.000. Ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες είπε ότι η θνητότητα στη χώρα του ανέρχεται στο 5,5% ανά 100.000 κατοίκους, είναι δηλαδή χαμηλότερη από εκείνη των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Σάλες είπε ότι η καμπύλη επιπέδωσε χάρη «στην άριστη συμπεριφορά» που επέδειξαν οι Πορτογάλοι, οι οποίοι τήρησαν τους κανόνες που έχει επιβάλει η κυβέρνηση από τις 18 Μαρτίου.

Ωστόσο ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα παρατείνει την καραντίνα μέχρι την Πρωτομαγιά.

Μολονότι οι εξελίξεις είναι θετικές, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε νωρίτερα ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή για να επανεκκινήσει «σταδιακά και προοδευτικά» η οικονομία. «Μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις δραστηριότητές μας μόνο όταν θα έχουμε την αναγκαία βεβαιότητα και άνεση, και επαρκή εμπιστοσύνη στην κοινωνία, ότι ξανανοίγοντας (την οικονομία) δεν θα αυξήσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης (του ιού) πέραν του ελέγξιμου», είπε ο Κόστα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTP.

Χθες, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι φέτος η οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά 8%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 3,7-5,7% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Η ανεργία, που πέφτει συνεχώς τα τελευταία χρόνια θα υπερδιπλασιαστεί στο 13,9% ενώ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 7,1%, μετά το πλεόνασμα του 0,2% που καταγράφηκε το 2019, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά τα τελευταία 45 χρόνια.