Το πλοίο ανθρωπιστικών διασώσεων Alan Kurdi αναζητεί σήμερα Τρίτη ένα ασφαλές λιμάνι προκειμένου να αποβιβάσει 150 μετανάστες τους οποίους διέσωσε χθες ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η ΜΚΟ Sea Eye, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η γερμανική ΜΚΟ, η μοναδική που επανέλαβε τις διασώσεις στη θάλασσα παρά την πανδημία, ανέφερε πως οι ιταλικές και οι μαλτέζικες αρχές είχαν ενημερώσει, σε ρηματική διακοίνωση προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πως δεν θα επέτρεπαν καμία αποβίβαση μεταναστών στα λιμάνια τους λόγω της υγειονομικής κατάστασης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σκάφος της ΜΚΟ διέσωσε χθες 68 ανθρώπους που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με ένα ξύλινο πλεούμενο, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση.

Μερικές ώρες αργότερα, επενέβη και πάλι, αυτή τη φορά για να διασώσει 82 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά και μία έγκυος.

Στη διάρκεια της πρώτης επιχείρησης, σύμφωνα με τη ΜΚΟ πυροβολισμοί ερρίφθησαν στον αέρα από ένα σκάφος που έφερε σημαία Λιβύης.

Πανικοβλημένοι, περίπου οι μισοί μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα χωρίς καν να φορέσουν τα σωσίβιά τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κατά τη δεύτερη επιχείρηση, ένα ιταλικό σκάφος ανεφοδιασμού που είχε φθάσει πολύ πριν από το Alan Kurdi στη ζώνη διασώσεων αρνήθηκε να παραλάβει τους ναυαγούς λέγοντας ότι έπρεπε να παραμείνει σε ετοιμότητα για την περίπτωση που χρειαζόταν να παρέμβει σε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η γερμανική οργάνωση.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί πιο πολύ στον κόσμο από την Covid-19.

Η γερμανική ΜΚΟ αναφέρει επίσης πως το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις διάσωσης στη θάλασσα να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της τρέχουσας κατάστασης αποκλεισμού της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το Alan Kurdi επανήλθε στη ζώνη ερευνών και διάσωσης ανοικτά των λιβυκών ακτών το βράδυ της Κυριακής αφού είχε εγκαταλείψει σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα το ισπανικό λιμάνι όπου βρισκόταν εδώ και δύο μήνες για επισκευές.

Η ΜΚΟ είχε δηλώσει τότε ότι λάμβανε υπόψη της τις μεγάλες δυσκολίες να βρεθεί ένα ασφαλές λιμάνι λόγω της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη, ιδίως την Ιταλία όπου αποβιβάζονται συνήθως οι μετανάστες.